Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.06.2010

R.Moldova şi Ucraina sînt unicele ţări din regiune care nu dispun de o procedură de înregistrare a preţurilor la medicamente

Vlad Filat a prezidat astăzi o şedinţă de lucru privind situaţia de pe piaţa farmaceutică. În cadrul şedinţei, ministrul Sănătăţii Vladimir Hotineanu  a făcut o prezentare a situaţiei de pe piaţa farmaceutică din Republica Moldova.
 
Potrivit informaţiei prezentate, este în creştere volumul importurilor de medicamente în Republica Moldova. Astfel, dacă în anul 2005 au fost importate medicamente în sumă de 7 mil. dolari SUA, în 2009 această cifră a constituit 160 mil. dolari SUA.  Producţia naţională de medicamente e realizată de 22 de întreprinderi farmaceutice şi constituie 10 la sută din piaţa produselor farmaceutice autohtone.
 
Vladimir Hotineanu a mai precizat că R.Moldova importă  medicamente din 50 de ţări ale lumii. Actualmente activează 72 de importatori de medicamente autorizaţi.
 
 
Ministrul Sănătăţii a evidenţiat faptul că, în urma controalelor efectuate, au fost depistate numeroase încălcări ale regulamentului de păstrare a medicamentelor. De asemenea, au fost depistate scheme frauduloase, în rezultatul cărora preţul la medicamente în Republica Moldova este de cîteva ori mai mare decît în statele vecine.
 

În prezent se lucrează asupra elaborării unui Regulament privind formarea şi controlul preţurilor la medicamente. În Regulamentul va fi prevăzut că, la începutul fiecărui an, producătorii vor face publice preţurile la medicamente în lei, dar nu în valută străină. Aceasta va exclude situaţiile cînd preţul medicamentelor va fi modificat pe parcursul anului.

În cadrul şedinţei, s-a menţionat că R.Moldova şi Ucraina sînt unicele ţări din regiune care nu dispun de o procedură de înregistrare a preţurilor la medicamente, anunţă un comunicat de presă al Executivului.

 

 
Premierul a menţionat că implementarea unui noi mecanism de formare a preţurilor la medicamente trebuie să asigure accesul populaţiei la produse farmaceutice calitative, sigure, la preţuri accesibile.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus