Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.06.2010

Prima şedinţă a Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară

Prima şedinţă a Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară

Vlad Filat a prezidat astăzi prima şedinţă a Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară. Prim-ministrul a accentuat importanţa convocării periodice a şedinţelor Comitetului pentru a analiza tendinţele şi problemele existente în domeniul economic şi financiar.
 
Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruta a făcut o scurtă prezentare a parametrilor bugetari, menţionînd în context că deficitul Bugetului public naţional pentru primele cinci luni ale anului curent se încadrează în parametrii planificaţi şi conveniţi cu Fondul Monetar Internaţional.
 
Ministrul a menţionat că se atestă o tendinţă pozitivă în ceea ce priveşte piaţa valorilor mobiliare de stat, iar dobînzile sînt puţin în scădere faţă de rata de bază de 7%.
 
Veaceslav Negruţa a constat şi relaţia de colaborare bună cu băncile comerciale, pe parcursul ultimilor luni fiind soluţionate mai multe probleme, inclusiv ce ţin de prezentarea rapoartelor fiscale electronice.
 
De asemenea, s-a menţionat că şi finanţele publice se încadrează în parametrii stabiliţi, partea de cheltuieli fiind asigurată ritmic şi că în primele 5 luni ale anului curent, se constată o creştere de 16 la sută la exporturi şi de 14 la sută la importuri.
 
Premierul Vlad Filat a menţionat că este necesar de a căuta soluţii pentru a acumula surse suplimentare la buget. Acestea urmează să fie îndreptate către instituţiile bugetare în vederea acoperirii cheltuielilor ca urmare a majorărilor de tarife. 
 
Prim-ministrul a menţionat că e necesar de continuat eforturile în vederea reglementării domeniului ce ţine de investiţii, dar şi în domeniul administrării fiscale eficiente.
 
Vlad Filat a solicitat un raport privind realizarea Planului de stabilizare şi relansare economică.
 
Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară a fost creat în baza Hotărîrii Guvernului, aprobată la 26 mai curent. Scopul Comitetului este de a gestiona crizele financiare şi de a preveni crizele sistemice, precum şi de a asigura comunicarea între autorităţile publice, abilitate cu funcţii de reglementare şi control în domeniul financiar, anunţă Serviciul de presă al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus