Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
04.06.2010

Ministrul român al apărării naţionale i-a conferit lui Vitalie Marinuţa Emblema de Onoare a Armatei României

Ministrul român al apărării naţionale i-a conferit lui Vitalie Marinuţa Emblema de Onoare a Armatei României

Ministrul apărării naţionale al României, Gabriel Oprea, s-a întâlnit vineri, 4 iunie, la Iaşi, cu omologul său din Republica Moldova, Vitalie Marinuţa.

În cadrul discuţiilor, desfăşurate la sediul Brigăzii 15 Mecanizată "Podu Înalt", demnitarii au abordat subiecte legate de proiectele de colaborare militară bilaterală, aşa cum au fost convenite în timpul vizitei la Bucureşti a ministrului apărării din Republica Moldova, din luna martie 2010.

Miniştrii apărării au analizat stadiul elaborării Acordului de bază privind cooperarea în domeniul militar între cele două ministere. Totodată, ministrul Oprea i-a transmis ministrului Marinuţa că ministerul român al apărării a întocmit proiectul Hotărârii de Guvern privind donarea de către statul român a unor bunuri de uz didactic Institutului Militar al Forţelor Armate din Republica Moldova.

Cei doi miniştri, însoţiţi de ÎPS Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, s-au întâlnit, la Cercul Militar din Iaşi, cu veterani de război din Republica Moldova şi din România. Cu acest prilej, ministrul Gabriel Oprea a înmânat, din partea Preşedintelui României, Medalia Virtutea Militară clasa I, cu însemn pentru militari, unui număr de şapte veterani de război din Republica Moldova, "în semn de înaltă apreciere pentru devotamentul de care au dat dovadă în îndeplinirea misiunilor încredinţate în cadrul Armatei Române, în cel de-al Doilea Război Mondial".

Această distincţie a fost conferită, în luna mai a.c., prin decret prezidenţial, unui număr de 41 de veterani de război din Republica Moldova.

"Avem datoria morală de a fi recunoscători, în egală măsură, veteranilor de război din Republica Moldova care au luptat în Armata Română, aşa cum suntem faţă de veteranii de război din România. O dovadă în acest sens este şi evenimentul organizat astăzi pentru omagierea faptelor de arme ale camarazilor noştri de peste Prut, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial", a declarat ministrul Gabriel Oprea.

Domnia sa i-a asigurat pe veteranii de dincolo de Prut că Ministerul Apărării Naţionale este deschis dialogului şi cooperării, un bun exemplu fiind faptul că o delegaţie a Federaţiei de Asociaţii de Rezervişti şi Veterani ai Forţelor Armate din Republica Moldova a fost invitată să efectueze o vizită în România, în perioada 9-11 iunie, la asociaţiile naţionale a Veteranilor de Război şi a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere.

În cadrul ceremoniei de la Cercul Militar Iaşi, ministrul român al apărării naţionale i-a conferit domnului Vitalie Marinuţa Emblema de Onoare a Armatei României "în semn de recunoştinţă şi preţuire pentru bogata activitate desfăşurată pentru promovarea bunelor relaţii dintre Armata Republicii Moldova şi Armata României". Domnul Gabriel Oprea a înmânat aceeaşi distincţie a Armatei României Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei "în semn de recunoştinţă şi preţuire pentru bogata activitate misionară şi publicistică desfăşurată în ţară şi străinătate, pentru promovarea imaginii Armatei României", anunţă un comunicat al Biroului de presă al Ministerului Apărării Naţionale al României.

 

.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus