Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.06.2010

Referendum constituţional şi alegeri parlamentare şi prezidenţiale în toamnă

Referendum constituţional şi alegeri parlamentare şi prezidenţiale în toamnă

Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au făcut publică decizia privind depăşirea crizei constituţionale din R. Moldova. AIE a decis că pentru depăşirea actualei crize politice constituţionale în luna septembrie va fi desfăşurat un referendum privind alegerea şefului statului prin vor direct, iar în luna noiembrie - desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate, concomitent cu alegerile prezidenţiale.

Vedeţi mai jos declaraţiile celor patru lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană şi a Secretarului General al CoE Thorbjorn Jagland:


Mihai Ghimpu: „Soluţia pentru depăşirea crizei constituţionale este referendumul, prin intermediul căruia să deblocheze blocajul constituţional, adică modificarea prin referendum, întrucât parlamentul nu a ajuns la un consens în urma discuţiei cu Comisia din care fac parte şi patru deputaţi comunişti. Atunci când parlamentul nu poate face faţă unei situaţii de criză, decizia trebuia să o ia cei care au delegat puterea - poporul".

Vlad Filat: „Alegeri anticipate la începutul lunii noiembrie, împreună cu cele prezidenţiale va permite ca agenda pe care o are RM, ambiţiosă şi vitală, ce ţine de integrarea europeană să poată fi implementată. Este o zi importantă pentru Republica Moldova dar mai important este să trecem solidar la implementare".

Marian Lupu: „AIE prezintă o poziţie unică şi consolidată pentru depăşirea crizei constituţionale şi politice. Nimeni nu şi-a dorit să meargă pe calea alegerilor din nou şi din nou. Ţara ar fi avut nevoie de a gestiona afacerile publice într-o manieră calmă, dar avem legea pe care trebuie să o urmăm şi o vom urma".

Serafim Urechean: „Cetăţenii nu doresc anticipate, dar nu avem dreptul de a nu îndeplini prevederile Constituţiei. Sunt realizări bune ale actualei guvernări, a fost stopată căderea în prăpastie. Vom participa împreună la referendum, vom participa ulterior la anticipate şi sunt convins că forţele proeuropene vor câştiga".

Secretarului General al CoE Thorbjorn Jagland: „Consiliul Europei confirmă sprijinul pentru decizia AIE. Liderii AIE de asemenea sprijină această poziţie. Prevederea Constituţiei spune clar că parlamentul trebuie dizolvat dacă nu reuşeşte alegerea preşedintelui ţării. Nu s-a putut ajunge la o un acord comun şi de aceea cred că este normal să lase această problemă la decizia cetăţenilor. Instituţiile europene şi Comisia de la Veneţia sprijină această propunere. Chem populaţia Moldovei să participe la vot", transmite portalul de stiri Azi.md.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus