Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-06-01/preshedinetele-pcrm-a-avut-o-convorbire-telefonica-cu-secretarul-general-al-consiului-europei-16044.html
Data: Jun 1, 2010 (17:29)

Preşedinetele PCRM a avut o convorbire telefonică cu Secretarul General al Consiului Europei

Marţi, 1 iunie, Preşedinetele PCRM, Vladimir Voronin a avut o convorbire telefonică cu Thorbjørn Jagland, Secretarul General al Consiului Europei. Părţile au discutat diverse aspecte cu privire la situaţia politică din R. Moldova, în special în contextul depăşirii crizei politice.

Secretarul General al Consiliului Europei a menţionat că toate recomandările europene rămîn în vigoare, că Parlamentul trebuie să fie dizolvat şi trebuie să fie numită data alegerilor anticipate, aşa cum prevede constituţia Republicii Moldova. Oficialul european a reiterat faptul că trebuie găsit un consens cît mai curînd posibil între forţele politice de la Chişinău, dînd asigurări că structurile europene sunt gata să asiste opoziţia şi guvernarea în acest proces, informeaza un comunicat al PCRM.

Vladimir Voronin i-a mulţumit oficialului european pentru interesul şi implicarea structurilor europene în procesul de soluţionare a crizei politice de la Chişinău. De asemenea, Preşedintele PCRM a trecut în revistă practic toate evenimentele care s-au desfăşurat începînd cu luna decembrie 2009. Vladimir Voronin a specificat că liderii Alianţei, după ignorarea de mai multe ori a recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi altor structuri europene, evită în continuare dialogul cu opoziţia pentru soluţionarea crizei politice. Ex-preşedintele Republicii Moldova a amintit că PCRM a invitat la dialog reprezentanţii AIE în repetate rînduri, inclusiv prin propunerea de semnare a unui pact, dar toate tentativele au rămas fără nici un răspuns.

Vladimir Voronin s-a referit şi la faptul că guvernanţii refuză să numească data dizovării parlamentului şi data desfăşurării alegerilor parlamentare anticipante, tergiversănd acest proces în mod absolut intenţionat. În schimb, partidele politice constituente ale AIE zilnic lansează şi se dedau noilor idei proprii asupra faptului cum să se menţină cît mai mult la guvernare.