Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.06.2010

Oportunităţile investiţionale ale Republicii Moldova vor fi prezentate în cadrul unei misiuni economice în Germania

Oportunităţile investiţionale ale Republicii Moldova vor fi prezentate în cadrul unei misiuni economice în Germania

Oportunităţile investiţionale ale Republicii Moldova vor fi prezentate, în perioada 3-4 iunie curent, la Potsdam (Germania) în cadrul misiunii economice „Moldova Prezintă" organizate de către Ministerul Economiei, Organizaţia pentru Atragerea Investiţiilor şi Promovarea Exportului din Moldova (MIEPO) şi Camera de Comerţ şi Industrie a RM. Delegaţia RM, condusă de către Viceprim-ministrul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr cuprinde oficiali ai Guvernului şi un grup de 15 agenţi economici autohtoni..

Desfăşurarea evenimentului „Moldova prezintă" are drept scop esenţial prezentarea oportunităţilor economice şi a climatului investiţional din Republica Moldova.

Printre obiectivele prioritare ale evenimentului pot fi menţionate: crearea unei imagini favorabile RM drept ţară cu oportunităţi de afaceri avantajoase; promovarea producătorilor autohtoni pe piaţa germană şi sporirea atenţiei investitorilor din Germania asupra Moldovei; prezentarea oportunităţilor sectorului viti-vinicol şi a potenţialului de export; realizarea unui schimb informaţional între participanţi şi stabilirea contactelor de afaceri; stabilirea relaţiilor şi crearea canalelor de distribuţie către piaţa germană.

În cadrul evenimentului, Viceprim-ministrul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr va realiza o prezentare a situaţiei economice actuale din Republica Moldova, ulterior fiind preconizate prezentări ale oportunităţilor de afaceri ale RM, inclusiv în zonele economice libere.

Agenda misiunii economice „Moldova Prezintă" mai prevede două blocuri de discuţii tematice despre situaţia în domeniul agriculturii şi industriei alimentare precum şi vizavi de domeniul construcţiilor cu proprietăţi de conservare a energiei.
 

În acelaşi context, este prevăzută desfăşurarea Forului oamenilor de afaceri „Moldo-German" care prevede organizarea întâlnirilor bilaterale între agenţii economici din ambele ţări are drept scop stabilirea relaţiilor de parteneriat de durată.

Potrivit ME, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Republica Federală Germania (RFG), în ianuarie-martie 2010 a înregistrat suma de 68,8 mil. USD. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2009, volumul comerţului exterior s-a majorat cu 3,9 %, în rezultatul creşterii importului de mărfuri din această ţară.

Exportul de mărfuri realizat în perioada analizată, a înregistrat suma de 16,0 mil. USD, micşorîndu-se cu 1,2 % faţă de perioada analizată a anului precedent. RFG se situează pe locul 7 în topul ţărilor în care RM efectuează exporturi, deţinînd o pondere de 5,1 % în volumul total al exportului Republicii Moldova.Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Moldova din Germania a însumat 52,8 mil. USD, majorîndu-se cu 5,2 % în raport cu I trimestru al 2009. Republica Federală Germania se situează pe locul 5 în topul ţărilor din care Republica Moldova efectuează importuri, deţinînd o pondere de 5,9 % în volumul total al importului Republicii Moldova.

Conform informaţiei oficiale, în Republica Moldova funcţionează 166 întreprinderi cu capital german. Soldul investiţiilor germane, alocate conform situaţiei din 01 octombrie 2009, constituie 1715,9 mil. lei, ceea ce reprezintă 7,1 % din suma totală a investiţiilor străine în RM.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus