Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-05-31/trei-politzishti-banuitzi-de-comiterea-a-peste-50-cazuri-de-corupere-pasiva-au-fost-retzinutzi-de-cc-16037.html
Data: May 31, 2010 (21:02)

Trei poliţişti, bănuiţi de comiterea a peste 50 cazuri de corupere pasivă, au fost reţinuţi de CCCEC şi MAI

Ofiţerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei în comun cu Direcţia Securitate Internă a Ministerului Afacerilor Interne au deconspirat în cadrul unei operaţiuni fără precedent o schemă criminală de extorcare şi primire de a diferitor sume de bani la cetăţenii străini (pasageri ai rutelor avia) sub pretexte insinuate.

La începutul lunii mai 2010, ofiţerii Centrului au primit informaţia operativă  precum că unii angajaţi ai Comisariatului de Poliţie în Transportul Aerian din cadrul Aeroportului Internaţional Chişinău, sub diferite pretexte, extorcă de la cetăţenii străini care părăsesc sau care intră pe teritoriul Republicii Moldova bani pentru a „nu le crea probleme".

Cu autorizarea judecătorului de instrucţie, în biroul controlului special al Comisariatului de Poliţie în Transportul Aerian, care se afla pe teritoriul Aeroportului International Chisinau, a fost montată tehnică specială de supraveghere video care, pînă la 28 mai 2010, a înregistrat toate cazurile de primire a diferitor sume de bani de către colaboratorii biroului. Sumele extorcate, de regulă, variau între 20 şi 500 euro, iar pretextele invocate - de la prezenţa asupra pasagerilor a obiectelor interzise de a fi transportate în salonul aeronavelor, nereguli în actele de identitate pînă la sume de bani nedeclarate la postul vamal şi altele.

La 28 mai 2010, ca urmare a percheziţiei efectuate în biroul controlului special aflat sub supraveghere video, precum şi a percheziţiilor corporale a şefului, şefului-adjunct de tură şi a inspectorului postului de control migraţional, au fost depistate mijloace băneşti  în sumă totală de 770 euro, 160 dolari SUA, 40 lire turceşti, 10 ruble ruseşti.
După efectuarea percheziţiei au fost reţinuţi şi escortaţi la CCCEC ca fiind bănuiţi în comiterea coruperii pasive:
- Şeful de tură a Comisariatului de Poliţie în Transportul Aerian a MAI, din cadrul Aeroportului Internaţional Chişinău;
- Şeful-adjunct de tură a Comisariatuui de Poliţie în Transportul Aerian a MAI, din cadrul Aeroportului Internaţional Chişinău,
-  Inspectorul postului control migraţional a Comisariatuui de Poliţie în Transportul Aerian a MAI, din cadrul Aeroportului Internaţional Chişinău, anunta un comunicat al CCCEC.

 La moment două persoane se deţin în Izolatorul de Detenţie Provizorie a CCCEC, iar alta, din cauza agravării stării sănătăţii, a fost internată în Spitalul MAI sub pază.
 Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, poliţiştii riscă închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 1000 la 3000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.