Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.05.2010

Vizita lui Iurie Leancă la Moscova

Vicepremierul Iurie Leancă, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, care efectuează în zilele  de 27 şi 28 mai o vizită de lucru  la Moscova, a avut o întrevedere cu omologul său rus Serghei Lavrov. "Ne dorim relații pragmatice", a declarat Iurie Leancă în debutul discuţiei cu şeful diplomaţiei ruse. Efectuând o trecere în revistă a stării actuale a relaţiilor bilaterale moldo-ruse, ambii oficiali au  împărtăşit opinia că dialogul între Republica Moldova şi Federaţia Rusă se dezvoltă în linie ascendentă, drept exemplu servind permanenţa contactelor la diverse nivele.
 
Cu referinţă la colaborarea economică bilaterală, Iurie Leancă şi Serghei Lavrov au remarcat creşterea considerabilă a nivelului schimburilor comerciale atestată de la începutul anului curent,  evidenţiind că întrevederea Premierilor ambelor state de la Sankt Peterburg din 21 mai creează un fundal favorabil pentru soluţionarea problemelor care mai persistă în acest domeniu, în special în ceea ce ţine de mărirea numărului de terminale pentru exportul produselor vinicole moldoveneşti pe piaţa rusă şi lărgirea gamei acestora.

În altă ordine de idei, cei doi oficiali au discutat problematica umanitară, inclusiv subiectul prelungirii termenului de înregistrare a cetăţenilor moldoveni pe teritoriul Federaţiei Ruse de la 3 la 30 de zile. De asemenea, s-a convenit asupra definitivării înţelegerilor privind recunoaşterea reciprocă a documentelor de studii, urmare a aderării părţilor la Procesul de la Bologna. S-a convenit iniţierea procesului de elaborare a programului de colaborare umanitară pentru anii 2011-2013.

Un subiect aparte l-a constituit problematica transnistreană. Serghei Lavrov a reiterat sprijinul Federaţiei Ruse pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. La rândul, său Iurie Leancă a menţionat că Federaţia Rusă este un partener important al acestui proces şi că Moldova apreciază înalt rolul pe care aceasta îl are, alături de alţi parteneri internaţionali, în identificarea unui model adecvat de reglementare, în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Interlocutorii au subliniat necesitatea sporirii măsurilor de încredere dintre cele două maluri, redării unui caracter sistematic şi pragmatic pentru procesul de negocieri, precum şi crearea premiselor necesare pentru reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2. Referindu-se la operaţiunea de pacificare, Ministrul moldovean a subliniat poziţia autorităţilor Republicii Moldova potrivit căreia demilitarizarea regiunii va contribui într-o măsură considerabilă la sporirea încrederii părţilor, creând, astfel, o bază favorabilă pentru reglementarea conflictului prin mijloace politice. În acest context, Ministrul Leancă a subliniat că Republica Moldova se pronunţă pentru transformarea contingentelor militare din zona de securitate într-o misiune civilă cu mandat internaţional.

Potrivit MAEIE, în cadrul vizitei, miniştrii  au semnat Planul consultărilor interministeriale bilaterale pentru anul curent.

Vicepremierul Iurie Leancă a oferit un interviu postului de radio "Eho Moskvî", iar la Centrul Carnegie din Moscova a făcut o prezentare a situaţiei social-politice din Moldova şi a relaţiilor actuale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus