Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.05.2010

Sub pretextul elementelor scutului SUA în România, Rusia îşi va permanentiza prezenţa militară în Transnistria

Sub pretextul elementelor scutului SUA în România, Rusia îşi va permanentiza prezenţa militară în Transnistria

Republica Moldova ar putea suporta 'efecte secundare' în urma acceptului României de a găzdui pe teritoriul său elemente ale sistemului de apărare antirachetă al SUA, a declarat joi - pentru Radio Liberty - David Kramer, fost secretar adjunct pentru probleme europene şi eurasiatice în cadrul Departamentului de Stat al SUA.

El nu exclude posibilitatea ca Rusia să utilizeze ca argument instalarea unor rachete interceptoare americane în România pentru menţinerea prezenţei sale militare în Transnistria. S-ar putea ca şi Transnistria să se servească de acest pretext, consideră fostul diplomat.

Referitor la diferendul transnistrean, singurul lucru pe care îl pot face SUA în acest moment este să insiste asupra reluării procesului de negocieri în formatul 'cinci plus doi' /Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE plus UE şi SUA, ca observatori) şi împreună cu partenerii europeni să ceară la aceste negocieri retragerea trupelor ruse din Transnistria.

Kramer, în prezent expert în cadrul German Marshall Fund, a criticat acţiunile administraţiei Barack Obama, prea 'ocupată ' în acest moment de relansarea relaţiilor cu Rusia, în detrimentul celorlalte ţări din regiune. Acest lucru se aplică într-o mai mică măsură Republicii Moldova, în comparaţie cu ţările din Caucaz sau Ucraina, susţine fostul subsecretar de stat. 'În ceea ce priveşte Republica Moldova, cred că politica administraţiei americane poate fi lăudată, ea susţine noul guvern în cadrul programului Millennium Challenge', a declarat David Kramer, la postul de radio citat. AGERPRES

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus