Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-05-28/la-chishinau-sa-discutat-facilitarea-regimului-de-vize-16018.html
Data: May 28, 2010 (21:35)

La Chişinău s-a discutat facilitarea regimului de vize

Potrivit MAEIE, în zilele de  26 şi 27 mai curent, la Chişinău a avut loc cea de-a III-a reuniune a Comitetului mixt de evaluare a implementării Acordului de readmisie a persoanelor cu şedere ilegală dintre UE şi RM şi cea de-a V-a reuniune a Comitetului mixt de evaluare a implementării Acordului de facilitare a regimului de vize dintre UE şi RM. Delegaţia RM a fost condusă de dl Mihai Capaţînă, Secretar General al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

În cadrul reuniunii Comitetului mixt de evaluare a implementării Acordului de readmisie a persoanelor cu şedere ilegală dintre UE şi RM, părţile au prezentat informaţii statistice despre cazurile de readmisie a cetăţenilor moldoveni şi a celor din statele terţe, părţile  constatând  cazuri de implementare neconformă a Acordului. Au fost discutate ultimele evoluţii în procesul de negociere şi încheiere a protocoalelor adiţionale de implementare a acordului respectiv dintre RM şi statele membre ale UE, precum şi a acordurilor de readmisie cu state terţe. Reprezentanţii Comisiei Europene au vizitat Centrul de plasament pentru străini, unde s-au familiarizat cu condiţiile de detenţie a străinilor.

Reuniunea Comitetului mixt de evaluare a implementării Acordului de facilitare a regimului de vize dintre UE şi RM a avut drept scop examinarea cazurilor de implementare neconformă a Acordului de către statele membre ale UE, convenirea asupra setului de amendamente la Acord în vederea extinderii facilităţilor în procesul de obţinere a vizelor de către cetăţenii RM şi informarea despre procedurile interne necesare pentru iniţierea renegocierii Acordului respectiv. Reprezentanţii Comisiei Europene au informat despre prevederile noului Cod Comunitar de Vize. În acest context, părţile au convenit asupra identificării unor mecanisme adiţionale care vor facilita cooperarea între RM şi UE în domeniul politicilor de vize.

La finele reuniunii, partea moldovenească a informat despre paşii întreprinşi în contextul lansării dialogului privind liberalizarea regimului de vize la data de 15 iunie 2010, pe marginea reuniunii Consiliului de Cooperare RM-UE. Reprezentanţii Republicii Moldova au reiterat disponibilitatea organizării cât mai curând posibil a Misiunii Comisiei Europene de evaluare a necesităţilor în domeniul liberalizării regimului de vize la Chişinău în vederea identificării condiţiilor de rigoare în domeniul Justiţiei, Libertăţii Securităţii.