Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-05-27/lavrov-rusia-sustzine-integritatea-teritoriala-a-republicii-moldova-16000.html
Data: May 27, 2010 (16:53)

Lavrov: Rusia susţine integritatea teritorială a Republicii Moldova

Rusia susţine integritatea teritorială a Republicii Moldova, a declarat joi, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său moldovean, Iurie Leancă, relatează Kyiv Post, citat de Newsin.

"Cel mai important este să nu pierdem toate realizările pozitive care au fost obţine de-a lungul anilor în urma contactelor dintre părţi şi să ajutăm la găsirea unei soluţii care ar stabili un statut special garantat pentru Transnistria în cadrul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova", a afirmat Lavrov, făcând referire la conflictul transnistrean.

Moscova consideră că procesul de negocieri ar putea fi deblocat prin eforturi comune, iar căutarea unui compromis pentru o rezolvare globală şi viabilă a dosarului tranistrean va continua, a mai afirmat ministrul rus de externe. "Am confirmat interesul privind reluarea negoierilor în formatul 5+2 împreună cu Ucraina, în calitate de ţară garant, observatorii din conflict - Statele Unite şi Uniunea Europeană şi, de asemenea, OSCE", a adăugat Lavrov. Toţi participanţii la acest format de negocieri trebuie să promoveze activ măsurile de încredere şi să ajute cele două părţi să se aşeze la masa negocierilor, pentru a găsi o soluţie comună, a spus el.

La rândul său, ministrul de externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă, a declarat că "este foarte important să aibă loc consultări şi să fie găsite soluţii reciproc acceptabile în acest cadru". Libera circulaţie a cetăţenilor şi a mărfurilor între Republica Moldova şi regiunea separatistă reprezintă una dintre piedicile în calea soluţionării conflictului, a subliniat Leancă. "Aceste probleme nu pot fi rezolvate rapid decât dacă există voinţă la Chişinău şi Tiraspol", a adăugat Iurie Leancă. "Un alt obiectiv este stabilirea condiţiilor prealabile esenţiale interne şi externe pentru începerea negocierilor privind statutul Transnistriei în cadrul Republicii Moldova", a precizat ministrul moldovean de externe. (RL ONLINE)