Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-05-27/comunicat-de-presa-pldm-shia-facut-publice-propunerile-pentru-asigurarea-stabilitatzii-politice-15998.html
Data: May 27, 2010 (16:48)

Comunicat de presă. PLDM şi-a făcut publice propunerile pentru asigurarea stabilităţii politice

Partidul Liberal Democrat din Moldova şi-a făcut astăzi publice propunerile pentru asigurarea stabilităţii politice în Republica Moldova, pornind de la premisele legale, dar şi de la realităţile existente în Republica Moldova.

Propunerile au fost anunţate de către Preşedintele PLDM, Vlad Filat, în cadrul unei conferinţe de presă, şi au vizat în special modul în care urmează să fie modificată Constituţia şi organizate alegerile parlamentare anticipate.

Vlad Filat a precizat că PLDM pledează pentru organizarea unui referendum constituţional pentru modificarea art. 78 din Legea supremă, in urma caruia preşedintele republicii să fie ales prin votul direct al cetăţenilor, şi pentru organizarea în toamna anului 2010 a alegerilor parlamentare anticipate concomitent cu scrutinul prezidenţial.

Preşedintele PLDM a menţionat că astfel va fi pus punct crizei constituţionale, care generează instabilitate politică.

"În calitate de Prim-minstru, afirm cu toată responsabilitatea că Republica Moldova nu poate să-şi atingă obiectivele, atîta timp cît avem incertitudine politică. Avem nevoie de un Parlament funcţional, un Guvern cu acoperire deplină din partea legislatorilor şi un Preşedinte cu toate atribuţiile funcţionale legale", a specificat liderul liberal democrat.

Vlad Filat a precizat că propunerile PLDM vor fi promovate în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană, iar decizia finală va fi luată de AIE.

În final, Vlad Filat, a adresat un apel către toate partidele politice parlamentare să se ghideze de interesul naţional, şi nu de cel de partid sau de grup, şi să înceapă neîntîrziat discuţii şi negocieri pentru depăşirea situaţiei incerte în care se află Republica Moldova.