Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-05-25/deputatzi-moldoveni-efectueaza-o-vizita-de-lucru-in-lituania-15985.html
Data: May 25, 2010 (09:40)

Deputaţi moldoveni efectuează o vizită de lucru în Lituania

O delegaţie a Parlamentului R.Moldova condusă de vicepreşedintele Legislativului Iurie Ţap efectuează, pe parcursul săptămânii curente, o vizită de lucru în Lituania.

Vizita se încadrează în primul ciclu de instruiri al Programului de Instruire Parlamentară pentru deputaţii Parlamentului Republicii Moldova, organizat de Seimas-ul Republicii Lituania în cooperare cu Institutul Republican Internaţional din Vilnius, în concordanţă cu necesităţile şi priorităţile deputaţilor Parlamentului Republici Moldova. Acestea au fost identificate în cadrul vizitei de evaluare la Chişinău, la 29 ianuarie curent, a vicepreşedintelui Semas-ului Lituaniei Ceslovas Jursenas şi a deputatului Petras Austrevicius, fost negociator şef al Lituaniei privind aderarea la Uniunea Europeană.

Programul de instruire va fi moderat de către deputaţi lituanieni, funcţionari publici, precum şi de experţi în domeniul legal şi de integrare europeană, fiind preconizate trei cicluri de instruire în anul 2010 pentru circa 60 de deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova. Proiectul are drept scop consolidarea activităţilor Parlamentului Republicii Moldova, îmbunătăţirea capacităţii lui administrative şi legislative, pregătirea pentru negocierile cu Uniunea Europeană şi integrare în UE, promovarea cooperării interparlamentare.

Primul ciclu de instruiri include aspecte ce ţin de activitatea parlamentarilor în coaliţie, coordonarea politicilor interne şi administrarea activităţii Parlamentului, controlul parlamentar şi cooperarea cu guvernul, proceduri legislative şi implementarea legislaţiei, comitete şi comisii, experienţa Lituaniei în negocierile cu UE, pregătirea pentru integrarea europeană şi armonizarea legislaţiei naţionale cu cea comunitară.

La Vilnius deputaţii moldoveni vor avea o serie de întrevederi cu conducerea Seimas-ului, preşedinţi de comisii parlamentare şi cu alte oficialităţi, informează un comunicat al Serviciului de presă al Legislativului.