Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.05.2010

Afacerile cu medicamente sînt cele mai rentabile din R.Moldova, - directorul CCCEC

Afacerile cu medicamente sînt cele mai rentabile din R.Moldova, - directorul CCCEC

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat astăzi o şedinţă de lucru privind formarea preţurilor la medicamente. Vlad Filat a spus că scopul acestei şedinţe este de a discuta în detaliu modalitatea de formare a preţurilor la medicamente, modul în care aceste se importă şi calitatea lor.

Premierul a menţionat că, potrivit unei analize, pentru anumite medicamente în R.Moldova se plăteşte de cîteva ori mai mult decît în ţările vecine.

Vlad Filat a menţionat că s-a făcut o analiză pe 22 de poziţii de medicamente care se vînd în Moldova şi România şi s-a constatat că, în unele cazuri, diferenţa de preţ ajunge şi pînă la 862%.

În cadrul şedinţei, ministrul Sănătăţii, Vladimir Hotineanu a propus aprobarea de către Guvern a unui Regulament privind formarea şi controlul preţurilor la medicamente. Regulamentul ar urma să prevadă că, la începutul fiecărui an, producătorii vor face publice preţurile la medicamente în lei, dar nu în valută străină. Aceasta va exclude situaţiile cînd preţul medicamentelor va fi modificat pe parcursul anului.

În context, Vlad Filat a solicitat ministrului Sănătăţii să prezinte, în decurs de trei zile, o informaţie privind majorarea preţului la injectabile produse la SA „Farmaco" cu 70-150%, începînd cu acest an.

Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa a precizat că a fost făcut un audit la Agenţia Medicamentului, în urma căruia s-a constatat că aceasta nu deţine un regulament clar de organizare a tenderelor de achiziţionare a medicamentelor şi nici un regulament de urmărire a traseului de stabilire a preţurilor la medicamente de la producător la consumator.

Directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, Viorel Chetraru a spus că afacerile cu medicamente sînt cele mai rentabile din Republica Moldova, depăşind rentabilitatea la comercializarea băuturilor alcoolice şi ţigărilor. Viorel Chetraru a confirmat existenţa unor scheme frauduloase de majorare artificială a preţului la medicamente, explicînd că acest lucru se întîmplă din cauza că statul nu deţine un mecanism de control privind formarea preţurilor.

Directorul CCCEC a precizat că instituirea Regulamentului propus de Ministerul Sănătăţii este extrem de importantă şi va permite statului să menţină într-un cîmp controlabil formarea preţurilor la medicamente. Viorel Chetraru a mai propus şi crearea unui serviciu/birou pentru înregistrarea, formarea şi monitorizarea preţurilor pe piaţa farmaceutică.
Nicolae Platon, şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, a spus că, în urma unei analize, s-a constatat că, în anul 2009, circuitul comercial oficial pe piaţa farmaceutică a constituit 2,1 mlrd. lei, dintre care sub formă de TVA urmau să fie achitate 179 mil. lei, dar au fost transferaţi doar 3,9 mil. lei. Nicolae Platon a spus că, în primele trei luni ale anului 2010, circuitul comercial a fost de 625 mil. lei, dintre care TVA constituia 50 mil. lei. Pînă acum au fost transferaţi puţin peste 8 mii lei.
Vlad Filat s-a declarat indignat şi a cerut explicaţii de la structurile responsabile privind situaţia creată la capitolul achitării TVA, potrivit unui comunicat difuzat de Serviciul de presă al Guvernului

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus