Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-05-24/intrevedere-vlad-filat-adriean-videanu-15965.html
Data: May 24, 2010 (14:39)

Întrevedere Vlad Filat - Adriean Videanu

Prim-ministrul Vlad Filat a avut o întîlnire cu ministrul Economiei al României, Adriean Videanu. În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte ce ţin de relaţiile bilaterale şi perspectivele colaborării din continuare. În mod special au fost discutate subiecte privind securitatea energetică a celor două ţări.

Principalul subiect al discuţiei a vizat interconectarea sistemelor de asigurare cu energie electrică şi gaze naturale, fiind examinate oportunităţi suplimentare de colaborare în domeniul asigurării securităţii energetice a celor două ţări.
În particular s-a discutat despre stadiul de realizare a proiectului construcţiei liniei electrice de interconexiune de 400 kV Bălţi-Suceava. Totodată, în contextul identificării unor variante alternative de aprovizionare cu energie electrică, s-a examinat oportunitatea interconexiunii liniilor electrice pe direcţia Ungheni-Iaşi, în cadrul construcţiei staţiei electrice de la Ungheni.

În aceeaşi ordine de idei, s-a convenit asupra construcţiei unui gazoduct de interconexiune a sistemului naţional de gazificare cu cel al României pe direcţia Ungheni-Iaşi, care, eventual va permite livrarea gazelor naturale în ambele sensuri, beneficiari urmînd să fie consumatorii din Republica Moldova şi România.

Prim-ministrul Vlad Filat a menţionat în context că asigurarea securităţii energetice a ţării reprezintă o prioritate şi un obiectiv strategic al Guvernului Republicii Moldova, exprimîndu-şi convingerea că înţelegerile care au fost atinse între autorităţile celor două ţări vor fi realizate integral şi a menţionat cu satisfacţie că la etapa actuală acestea se realizează conform programului.

"Independenţa energetică oferă o cu totul altă atmosferă şi condiţii de activitate", a precizat Prim-ministrul.

Vlad Filat a ţinut să mulţumească oficialului român, dar şi colegilor săi din Guvernul României, pentru atitudinea faţă de Republica Moldova şi pentru suportul pe care-l acordă, menţionînd în context faptul că majoritatea înţelegerilor la care s-a ajuns în ultimul timp se implementează.
În acest sens, Premierul RM a pledat pentru elaborarea unei agende clare şi pentru determinarea proiectelor prioritare care urmează a fi realizate în vederea obţinerii rezultatelor palpabile. Aceste subiecte urmează a fi discutate detaliat în cadrul vizitei unei delegaţii a Guvernului Republicii Moldova la Bucureşti care va avea loc în perioada imediat următoare.
Adriean Videanu a reiterat că ţara sa va continua susţinerea parcursului european al Republicii Moldova pe toate dimensiunile de colaborare.

La întrevedere au participat Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Moldova, Marius Lazurcă, membrii delegaţiei care îl însoţesc pe Adriean Videanu în vizita sa la Chişinău, precum şi Viceprim-ministrul, ministrul Economiei al Republicii Moldova, Valeriu Lazăr, informează un comunicat al Serviciului de presă al Guvernului.