Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-05-23/adriean-videanu-electra-si-hidroenergetica-vor-investi-in-serbia-albania-muntenegru-si-moldova-hotne-15960.html
Data: May 23, 2010 (22:32)

Adriean Videanu: Electra si Hidroenergetica vor investi in Serbia, Albania, Muntenegru si Moldova. HotNews.ro

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, sustine ca cele doua companii energetice care urmeaza sa fie infiintate, Electra si Hidroenergetica, vor putea sa se dezvolte in afara granitelor Romaniei, fiind vizate tari precum Serbia, Albania, Muntenegru si Moldova. "Deja a inceput evaluarea pietelor respective(...) Exista o strategie pe care o avem in ideea de a valorifica oportunitatile regionale atat ca investitor, cat si ca furnizor de energie", a declarat Adriean Videanu intr-un interviu acordat HotNews.ro. Acesta a mai spus ca imediat dupa infiintare, Ministerul Economiei va prezenta Guvernului un memorandum privind privatizarea managementului celor doua companii.

Ministrul a mai spus ca sunt analizate solutiile legale astfel incat cele doua companii sa nu preia si datoriile istorice ale societatilor energetice care vor fuziona. "Unul din procesele importante care se vor desfasura in interiorul celor doua companii va fi cel de restructurare. Ele au o putere comuna instalata undeva la 15-16-17.000 de MW, va trebui sa se restructureze pe baza ordinului de merit in interior, astfel incat capacitati care sunt nerentabile sa fie inchise, iar celelalte sa devina mai profitabile", a explicat Videanu. Cititi mai multe aici despre infiintarea Electra si Hidroenergetica.

In iunie va avea loc "un schimb de opinii" cu rusii de la Gazprom

In cadrul interviului, Adriean Videanu a mai declarat ca in luna iunie va avea loc un schimb de opinii cu reprezentantii Gazprom pe marginea proiectelor energetice comune. "Lucrurile sunt in derulare, parerea mea este ca suntem pe drumul cel bun", a spus ministrul. Unul dintre proiecte se refera la includerea Gazprom in realizarea unor depozite de gaze in Romania. Videanu nu a vrut sa ofere amanunte legate de acest proiect. "Sunt cele 9 sau 10 depozite. Sunt si aspecte confidentiale legate de aceste depozite, reprezinta chiar suportul discutiilor cu Gazprom. Noi avem inventariate toate aceste locatii, avem toate datele relevante legate de aceste depozite", a spus oficialul Ministerului Economiei. Potrivit acestuia, pana la sfarsitului anului va fi luata o decizie privind proiectele Romgaz si Gazprom. Cititi aici mai multe despre relatia cu Gazprom.     

Presedintii Romaniei, Azerbaijan si Georgiei se vor intalni pentru sustinerea proiectului privind transportul gazelor catre Europa

In ceea ce priveste implementarea proiectului AGRI privind transportul de gaze pe ruta Azerbaijan-Georgia-Romania, Videanu a spus ca societatea mixta care se va ocupa de proiect va fi infiinta in cateva zile dupa ce va avea loc o declaratie comuna a sefilor celor state state de sustinere a AGRI. Intrebat care sut sursele de finantare a proiectului, Videanu a raspuns: Nu va faceti probleme! De altfel, costul proiectului va fi cunoscut dupa finalizarea studiului de fezabilitate. Cititi aici mai multe despre proiectul AGRI privind transportul de gaze din Azerbaijan catre Europa.

Principalele declaratii ale Ministrului Economiei: