Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-05-21/victor-osipov-sa-int-lnit-cu-preshedintzii-comitetelor-radei-supreme-a-ucrainei-pentru-politica-exte-15940.html
Data: May 21, 2010 (17:13)

Victor Osipov s-a întâlnit cu preşedinţii comitetelor Radei Supreme a Ucrainei pentru politica externă şi integrare europeană

Astăzi, în cadrul consultărilor purtate la Kiev cu autorităţile ucrainene pe problematica transnistreană, Viceprim-ministrul pentru Reintegrare Victor Osipov s-a întâlnit cu preşedinţii comitetelor Radei Supreme a Ucrainei pentru politica externă şi integrare europeană, Oleg Bilorus şi Boris Tarasiuk.

În cadrul discuţiilor, interlocutorii au făcut un schimb amplu de opinii cu privire la perspectivele reglementării conflictului transnistrean, o atenţie aparte fiind acordată evoluţiilor recente care s-au produs în acest context.

Parlamentarii au ţinut să sublinieze interesul Ucrainei de a juca un rol activ în procesul de negocieri în formatul „5+2" pentru identificarea unei soluţii viabile pentru problema transnistreană în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. În acest sens, preşedintele comitetului pentru politica externă, Oleg Bilorus a dezminţit declaraţiile atribuite lui şi răspândite larg de către mass-media, afirmînd ca acestea constituie „rodul fanteziilor" unor jurnalişti. Evaluînd declaraţia ruso-ucraineană semnată la 17 mai curent de către preşedinţii celor două state, conducătorul comitetului pentru integrare europeană Boris Tarasiuk a caracterizat-o ca fiind una pozitivă, care conţine o serie întreagă de prevederi de natură să stimuleze eforturile de reglementare.

Parlamentarii ucraineni şi-au arătat disponibilitatea de a dezvolta cooperarea cu Legislativul de la Chişinău, inclusiv pe problematica transnistreană, securitate regională şi integrare europeană.

La rândul său, Victor Osipov a exprimat recunoştinţa pentru contribuţia valoroasă a Ucrainei în eforturile de reglementare a conflictului transnistrean în formatul de negocieri „5+2". El a ţinut să menţioneze o importanţă majoră consolidării relaţiilor de parteneriat strategic şi cooperare dintre cele două state vecine pentru întărirea păcii şi securităţii în regiune şi pentru atingerea obiectivelor de integrare europeană, informează un comunicat al Biroului pentru Reintegrare.