Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
20.05.2010

Udo Burkholder a fost confirmat în funcţia de noul Şef al EUBAM

Astăzi, 20 mai, Udo Burkholder a fost confirmat în funcţia de Şef al Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina. Burkholder a lucrat în calitate de Adjunct al Şefului Misiunii din luna ianuarie 2008 şi în calitate de Şef interimar al EUBAM de la 1 ianuarie 2010.

Burkholder, de naţionalitate german, a preluat postul vacant după plecarea lui Ferenc Banfi, cetăţean ungar, la sfîrşitul anului 2009. El are 30 ani de experienţă în funcţii de conducere în cadrul Serviciului Grăniceri şi a Poliţiei Federale Germane, inclusiv şi în postul de Comandant Suprem al Poliţiei Federale Germane, pe care l-a ocupat din aprilie 2001 pînă în decembrie 2007.

EUBAM a fost lansat la 30 noiembrie 2005 la solicitarea comună a Preşedinţilor Republicii Moldova şi Ucraina. Este un organ consultativ şi tehnic, ce nu are putere executivă. Misiunea activează pentru a contribui la acordarea unor servicii de grăniceri şi vamale de calitate pentru cetăţenii şi companiile din Moldova şi Ucraina, facilitarea contactelor interumane şi comerţul legal la frontiera moldo-ucraineană. EUBAM este finanţat în întregime de către Uniunea Europeană.

Mandatul Misiunii a fost prelungit de două ori - în 2007 şi în 2009. Mandatul actual se sfîrşeşte la 30 noiembrie 2011. Sediul central al Misiunii se află la Odessa, Ucraina, EUBAM are un Oficiu de Legătură la Chişinău, Moldova, şi şase oficii teritoriale de-a lungul frontierei moldo-ucrainene (trei în Moldova şi trei în Ucraina). Personalul EUBAM constituie circa 200 angajaţi, inclusiv experţi din 19 state-membre ale UE.

Misiunea EUBAM acordă sfaturi tehnice neutre referitoare la managementul vămuirii companiilor cu sediu în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, astfel încît acestea să beneficieze de posibilitatea înregistrării la autorităţile vamale din Moldova şi să cîştige acces la regimul de comerţ preferenţial pentru mărfurile exportate.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus