Trimite e-mail | Printeaza
Externe
20.05.2010

Transnistria va fi alipită Ucrainei, R.Moldova va reveni sub influenţa rusă - opoziţia de la Kiev

Regiunea separatistă transnistreană ar urma să devină parte a Ucrainei, iar R.Moldova ar reveni în sfera de influenţă a Rusiei, susţine un deputat din Blocul Iulia Timoşenko, care face referire la un acord secret între preşedintele rus Dmitri Medvedev şi omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici.

"De fapt, noua conducere a Ucrainei a adoptat o nouă poziţie privind Transnistria, iar aceasta este de fapt poziţia Rusiei. În pofida declaraţiilor privind necesitatea garantării integrităţii teritoriale a R.Moldova, poziţia Ucrainei s-a schimbat. Nu este un secret că statul vecin (Rusia -n.r.) consideră această poziţie necesară: Luaţi Transnistria şi da-ţi-ne Moldova", a afirmat deputatul Oleg Bilorus, relatează Kyiv Post.

În replică, adjunctul administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Hanna Herman, a catalogat drept "provocare" afirmaţiile lansate de deputatul Blocului Iulia Timoşenko. "Este o provocare, la fel ca alte provocări lansate de BIT", a declarat Hanna Herman miercuri, într-un interviu pentru Interfax-Ucraina.

Ea a adăugat că Blocul Iulia Timoşenko nu poate accepta că Ucraina obţine succese reale în ceea ce priveşte politica externă şi în menţinerea unei cooperări avantajoase între Kiev şi Moscova. "Ei creează provocări, încercând să perturbe procesul de stabilizare a ţării şi procesul de ieşire a Ucrainei de criză", a spus ea. Herman a adăugat că astfel de afirmaţii reprezintă o dovadă a poziţiei iresponsabile a BIT şi a deputatului Bilorus.

Anterior, vicepreşedintele administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Andri Honcearuk, a declarat că Ucraina şi Rusia vor rămâne garanţii rezolvării conflictului transnistrean, aşa cum se stipulează în declaraţia comună a liderilor ucrainean şi rus, semnată la Kiev la 17 mai. "Această declaraţie confirmă din nou că atât Ucraina, cât şi Rusia sunt intermediari şi garanţi în rezolvarea conflictului transnitrean", a afirmat Honcearuk.

El a notat că declaraţia subliniază poziţia preşedinţilor, conform căreia conflictul transnistrean ar trebui rezolvat în contextul integrităţii teritoriale a R. Moldova. Oficialul a spus că declaraţia confirmă formatul 5 + 2 şi notează participarea OSCE în procesul de rezolvare a conflictului transnistrean.

Premierul moldovean Vlad Filat a reiterat, marţi, într-o conferinţă de presă, necesitatea retragerii muniţiilor şi trupelor ruse de pe teritoriul R.Moldova, pronunţându-se, totodată, pentru transformarea actualei misiuni de menţinere a păcii din Transnistria într-una civilă multinaţională cu mandat internaţional.

Reacţia Guvernului Republicii Moldova a intervenit după ce preşedintele rus, Dmitri Medvedev, şi omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici, au semnat la Kiev o declaraţie prin care îşi afirmă sprijinul pentru rezolvarea conflictului transnistrean şi optează pentru soluţionarea paşnică a acestuia. Cei doi preşedinţi menţionează în declaraţia comună că "Federaţia Rusă şi Ucraina, în calitate de mediatori şi ţări-garante, pledând pentru o reglementare justă şi atotcuprinzătoare, îşi confirmă angajamentul faţă de înţelegerile convenite anterior în cadrul procesului de negocieri".

Potrivit celor doi preşedinţi, Rusia şi Ucraina susţin soluţionarea problemei transnistrene "exclusiv pe cale paşnică printr-un dialog egal, în scopul identificării unui statut special garantat pentru Transnistria în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, neutralităţii constituţionale şi formării unui stat unitar de drept, cu spaţiu economic şi militar comun".

În acelaşi timp, Rusia şi Ucraina au accentuat "rolul important şi stabilizator al actualei misiunii de menţinere a păcii în regiune şi pledează pentru cooperarea constructivă a tuturor componentelor din cadrul misiunii". În textul documentului se vorbeşte despre Republica Moldova şi Transnistria, şi nu de Chişinău şi Tiraspol, au atras atenţia comentatorii politici. (The Money Channel)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus