Trimite e-mail | Printeaza
IT
20.05.2010

Premise de stabilizare pe piaţa de telefonie fixă

Premise de stabilizare pe piaţa de telefonie fixă

În primele trei luni ale anului curent, numărul abonaţilor la serviciile de telefonie fixă a crescut cu mai bine de 7,7 mii şi a ajuns la 1 mil. 146 mii, iar rata de penetrare a acestor servicii, raportată la o sută de locuitori ai republicii, a atins pragul de 32,1%, arată date ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) privind situaţia pe acest segment de piaţă.

Agenţia precizează că pragul de 32% a fost depăşit pentru prima dată în istoria de 120 de ani ai telefoniei fixe din ţara noastră. Primul milion de abonaţi ai telefoniei fixe a fost înregistrat în toamna anului 2006.  

În trimestrul de referinţă, SA „MOLDTELECOM" a conectat la reţeaua sa 2,5 mii de abonaţi noi, iar operatorii alternativi de telefonie fixă - 4,2 mii. La începutul lunii aprilie  SA „MOLDTELECOM" avea 1 mil. 113 mii de abonaţi, iar operatorii alternativi - peste 33 mii. Cota de piaţă a SA „MOLDTELECOM", după numărul de abonaţi,  a constituit  97,2%, iar cea a operatorilor alternativi a ajuns la 2,8%.

Totodată, în aceeaşi perioadă, pe această piaţă s-a înregistrat o scădere uşoară a volumului vânzărilor, faţă de primul trimestru al anului 2009. Acest indicator s-a redus cu 1,6% şi a alcătuit 466 mil. lei. Venitul provenit din activităţile de telefonie fixă a SA „MOLDTELECOM" a constituit 461,7 mil. lei, iar venitul operatorilor  alternativi - 4,27 mil. lei. Această scădere a fost cauzată de diminuarea traficului în reţelele fixe, care, la rândul său, este generată de micşorarea consumului serviciilor de telefonie fixă. Urmare a acestei evoluţii, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) a scăzut cu 3,5% şi a însumat 136 lei.

În primul trimestru, pe piaţa telefoniei fixe au activat 15 furnizori. Cel mai mare jucător pe această piaţă  este SA „MOLDTELECOM" care deţine, după cifra de afaceri, o cotă de piaţă de 99,1 %. Cealaltă parte a pieţei este împărţită între furnizorii  alternativi, printre care ÎS „Calea ferată din Moldova", companiile „RISCOM" SA, „ARAX - IMPEX" SRL, „SICRES" SRL, „STARNET" SRL, etc.

 

Alte detalii despre evoluţia pieţei de telefonie fixă le găsiţi pe pagina de Internet a Agenţiei: www.anrceti.md, în secţiunea „Date statistice"", informează un comunicat al Serviciul de presă al ANRCETI.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus