Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.05.2010

La Chişinău vor avea loc consultări consulare bilaterale moldo-italiene

Mâine, la Chişinău vor avea loc consultări consulare bilaterale moldo-italiene, în cadrul cărora o atenţie deosebită va fi acordată discuţiilor privind Acordul interguvernamental în domeniul securităţii sociale. Documentul are drept scop asigurarea unui cadru de garanţii de securitate socială pentru lucrătorii migranţi originari din Republica Moldova şi eliminarea consecinţelor  negative care intervin la revenirea în ţară a foştilor angajaţi în câmpul muncii pe teritoriul Republicii Italiene.

Potrivit MAEIE, negocierile actuale reprezintă un rezultat al înţelegerilor convenite în urma discuţiilor dintre miniştrii Iurie Leancă şi Franco Frattini în timpul vizitei în Italia din luna noiembrie anul trecut a şefului diplomaţiei moldoveneşti. Discuţiile asupra proiectului acordului se înscriu în acţiunile preconizate de implementarea Programului de guvernare în domeniul politicii externe privind protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor Republicii Moldova peste hotare, precum şi intensificarea dialogului bilateral cu statele lumii în care se află comunităţi importante de cetăţeni moldoveni şi semnarea Acordurilor de protecţie socială.

Guvernul Republicii Moldova monitorizează îndeaproape soarta cetăţenilor moldoveni aflaţi peste hotare, promovând în dialogul cu ţările străine protejarea drepturilor acestora, inclusiv securitatea socială la revenirea lor în patrie. Partea italiană tratează cu înţelegere aceste solicitări ale autorităţilor moldoveneşti. Începând cu luna ianuarie 2010, la Chişinău funcţionează un sediu al Asociaţiei Creştine a Muncitorilor Italieni care are în gestiune situaţia cetăţenilor moldoveni aflaţi în Italia care se confruntă cu probleme de securitate socială. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus