Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.05.2010

Declaraţie a Guvernului R.Moldova

Declaraţie a Guvernului R.Moldova

Procesul de reintegrare a ţării, care este un obiectiv prioritar al programului de guvernare, a fost în ultimul timp marcat de acţiuni orientate spre apropierea poziţiilor actorilor implicaţi pentru relansarea negocierilor în formatul „5+2" şi intensificarea măsurilor de întărire a încrederii.

Guvernul Republicii Moldova salută implicarea tot mai activă a partenerilor internaţionali în procesul de reglementare a conflictului transnistrean pentru identificarea unei soluţii cuprinzătoare şi viabile în baza principiului fundamental de respectare a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.
În acest sens, Guvernul Republicii Moldova apreciază sprijinul ferm al Uniunii Europene pentru soluţionarea problemei transnistrene exprimat în declaraţia din 17 mai 2010 a Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate.

În acelaşi context, Guvernul Republicii Moldova a luat act şi de Declaraţia comună din 17 mai 2010 a preşedinţilor Federaţiei Ruse şi Ucrainei prin care este exprimată voinţa politică de a contribui în cadrul formatului de negocieri „5+2" la urgentarea reglementării cuprinzătoare şi viabile a problemei transnistrene.

Reiterîndu-şi voinţa politică fermă de a promova în mod consecvent măsurile de întărire a încrederii şi de sprijinire a populaţiei din regiune, Guvernul Republicii Moldova îşi exprimă disponibilitatea de a purcede fără întîrziere şi fără condiţii prealabile la negocieri constructive în formatul „5+2" şi se adresează către toate părţile implicate să procedeze în acelaşi mod.

Totodată, Guvernul Republicii Moldova, evocînd rolul actualei operaţiuni de menţinere a păcii în stabilizarea situaţiei după stoparea conflictului armat, se pronunţă pentru lansarea consultărilor cu privire la transformarea acesteia într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional. Guvernul Republicii Moldova pledează pentru diminuarea factorului militar în regiune, inclusiv prin retragerea completă a muniţiilor care aparţin Federaţiei Ruse şi a contingentului militar ce asigură paza acestora.

Guvernul Republicii Moldova mizează în continuare pe sprijinul sincer al tuturor partenerilor internaţionali implicaţi în vederea reglementării cît mai grabnice a conflictului transnistrean cu luarea în considerare a intereselor naţionale ale Republicii Moldova, ceea ce va contribui la asigurarea păcii şi securităţii în această parte a Europei.

18 mai 2010

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus