Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.05.2010

O delegaţie a Moldovei a participat la Reuniunea anuală a Bordului de Guvernatori BERD

Moldova, reprezentată de o delegaţie oficială sub preşedinţia viceprim-ministrului, ministrului Economiei Valeriu Lazăr, a valorificat la maximum oportunităţile oferite în cadrul Reuniunii anuale a Bordului de Guvernatori al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), desfăşurată în perioada 14-16 mai curent, la Zagreb (Croaţia). Genericul din acest an al evenimentului a fost „Restabilirea creşterii economice într-o manieră viabilă: experienţe ale crizei globale şi rolul colaborării regionale".

Potrivit ME, formatul de participare al RM la reuniunea curentă a inclus participarea Viceprim-ministrului, ministrului Economiei Valeriu Lazăr, la şedinţa plenară a guvernatorilor, efectuarea unei prezentări a ţării, precum şi organizarea a 10 întrevederi bilaterale, inclusiv cu directorii BERD, responsabilii de implementarea proiectelor în Moldova.

În acest context, vicepremierul Valeriu Lazăr a realizat o întrevedere cu preşedintele BERD Thomas Mirrow, directorul BERD pentru Turcia, Europa de Est, Caucaz şi Asia Centrală, Olivier Descamps şi directorul BERD pentru Caucaz, Moldova şi Belarus Paul-Henri Forestier. Discuţiile au fost axate pe subiecte precum: promovarea exporturilor, investiţiilor în sectorul real privat, în special în susţinerea businessului mic şi mijlociu; suportul şi întărirea sectorului financiar local prin participarea acestora la capitalul bancar; finanţarea investiţională a infrastructurii, inclusiv a drumurilor, sectorului energetic, transporturi. O atenţie deosebită a fost acordată necesităţii aplicării produselor financiare ale BERD pentru restructurarea şi finanţarea unor sectoare precum cel viti-vinicol, construcţiile, eficienţa energetică.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este o instituţie financiară internaţională, fondată la 29 mai 1990 şi reuneşte 62 de ţări. În prezent, BERD oferă suport în 29 de ţări din CSI, Europa Centrală şi Europa de Sud-Est, care se află în tranziţie la economia de piaţă, punînd accentul pe promovarea competitivităţii acestor ţări, realizarea procesului de privatizare şi post-privatizare, dezvoltarea antreprenoriatului. Republica Moldova a devenit membru al BERD la 5 mai 1992.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus