Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.05.2010

FMI va acorda R.Moldova în iunie următoarea tranşă de 89 milioane de dolari S.U.A.

FMI va acorda R.Moldova  în iunie următoarea tranşă de 89 milioane de dolari S.U.A.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Nikolay Gueorguiev, s-a aflat la Chișinău în perioada 28 aprilie - 13 mai 2010 pentru a purta discuţii cu autorităţile moldovenești în cadrul primei revizuiri a programului de țară, încheiat în baza Mecanismului Extins de Creditare / Mecanismului de Finanțare Extinsă (ECF / EFF), și a desfășura consultări în baza articolului al IV-lea.

La încheierea vizitei, Nikolay Gueorguiev a făcut următoarea declaraţie la Chişinău:

„Misiunea FMI şi autorităţile din Moldova au ajuns la un acord la nivel de personal, sub rezerva aprobării de către conducerea FMI și Consiliul de Directori Executivi, cu privire la finalizarea primei revizuiri a programului ECF / EFF. Consiliul de Directori Executivi urmează să examineze acordul respectiv la începutul lunii iulie. Finalizarea primei revizuiri a programului va permite Moldovei să primească 60 milioane de DST (circa 89 milioane de dolari S.U.A.), pentru a-și consolida poziția bugetară și suplini rezervele valutare.

Programul se implementează cu succes: toate criteriile de performanţă structurale şi obiectivele țintă ale programului au fost îndeplinite. Între timp, economia se restabilește, fiind ajutată de creșterea stabilității financiare sporită şi relansarea economică în statele ce sunt parteneri comerciali ai Moldovei. Se preconizează că în anul 2010 PIB-ul real va înregistra o creștere de 2,5 la sută, majorându-se apoi treptat până la 5 la sută către anul 2012. După o scădere bruscă la o singură cifră anul trecut, se așteaptă o creștere a contului curent extern până la 10,5 - 11 la sută din PIB în 2010-2011, ca apoi să se reducă treptat până la nivelul de echilibru pe termen mediu de 7,5 la sută din PIB. Efectele creşterii recente a preţurilor la resursele energetice asupra inflaţiei ar trebui să slăbească în a doua jumătate a anului, iar inflaţia ar trebui să revină la cota de o singură cifră în 2011.

Cu toate aceste tendințe pozitive, economia se confruntă cu o serie de provocări, cea mai importantă fiind necesitatea de renunțare la modelul de creştere economică dependentă de remitenţe și bazată pe consum, care funcționa în perioada de până la criză. Promovarea economiilor pe intern și a exporturilor, prin intermediul reformelor structurale orientate spre creştere economică, este provocarea principală a guvernului pe termen mediu.

Restabilirea durabilității bugetar-fiscale după deteriorarea accentuată produsă în 2009 este o pre-condiţie pentru o creştere economică durabilă. În acest scop, autorităţile și-au propus drept obiectiv atingerea unui deficit de 5,4 la sută din PIB în 2010, economisind veniturile bugetare-fiscal supraplan obținute grație unei creșteri economice mai robuste și majorând, în acelaşi timp, cheltuielile sociale esenţiale şi cheltuielile de capital. Ajustarea structurală bugetar-fiscală va continua în 2011, iar deficitul bugetar va fi redus în continuare până la 3,4 la sută din PIB.

Politica monetară are scopul de a menține inflația sub control, fără a afecta fluxul de credite. Recentele majorări ale ratei dobânzii efectuate de BNM au contribuit la stabilizarea așteptărilor inflaţioniste şi au calmat piaţa valutară. O pauză în înăsprirea politicii monetare pare acum oportună, în scopul de a re-evalua perspectivele privind inflaţia.

Misiunea a discutat, de asemenea, măsuri suplimentare pentru a susține creșterea economică: consolidarea stabilităţii financiare prin sporirea capacităților de planificare pentru situații de urgență, deblocarea creditării bancare prin consolidarea cadrului de restructurare a datoriilor, îmbunătăţirea durabilității sectorului energetic, promovarea reformelor în serviciul public şi învățământ, precum şi implementarea reformelor cuprinzătoare în domeniul reglementării".

cuvinte-cheie: Gueorguiev | FMI

Comentarii (0)

 

Related news

Sus