Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-05-13/comisarul-european-tefan-f-le-soseshte-la-chishinau-15797.html
Data: May 13, 2010 (16:52)

Comisarul European Štefan Füle soseşte la Chişinău

Comisarul Štefan Füle, responsabil pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, va întreprinde o vizită în Moldova în perioada 14 -15 mai 2010.

Comisarul se va întâlni cu Preşedintele Interimar şi Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu, cu Prim-ministrul Vlad Filat, cu Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Iurie Leancă, şi cu Preşedintele Partidului Democrat Marian Lupu. Štefan Füle se va întâlni, de asemenea, cu Vladimir Voronin, Preşedintele Partidului Comunist, precum şi cu reprezentanţi ai societăţii civile.

Discuţiile se vor axa în principal pe consolidarea în continuare a relaţiilor bilaterale între UE şi Moldova.

„Moldova se confruntă astăzi cu provocări formidabile", a spus Füle înainte de vizita sa. „Acestea necesită acţiuni decisive şi concrete de reformă. Uniunea Europeană va susţine Moldova în aceste eforturi. Sprijinul nostru în continuare va fi real şi substanţial", a subliniat Comisarul.

Comisarul Füle va participa şi la activităţile de celebrare a Zilei Europei în Piaţa Marii Adunări Naţionale din 15 mai şi va susţine un discurs în cadrul ceremoniei de deschidere oficiale la ora 14.00.

La 15 mai Štefan Füle si Vlad Filat vor semna acordul ce tine de Programul de Consolidare Institutionala (PGCI).

PGCI asista fiecare tara partenera sa-si respecte angajamentele din cadrul Acordului de Asociere si, in mod particular, sa-si imbunatateasca capacitatea administrativa, cat si procesul de reformare. Programul se axeaza pe capacitatea de consolidare a tarilor partenere, identificand punctele slabe si solutionandu-le prin training, asistenta tehnica si echipament. Aceste programe sunt elaborate respectand necesitatile fiecarei tari partenere.