Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.05.2010

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Angela Merkel

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Angela Merkel

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Cancelarul Federal al Germaniei, Angela Merkel, în cadrul vizitei pe care o întreprinde în această ţară. Angela Merkel s-a interesat de situaţia politică din Moldova, reforma Constituţiei, propunerile ce există, dar şi despre stadiul dialogului cu Comisia de la Veneţia. Cancelarul federal  s-a interesat şi despre evoluţia  relaţiilor Republicii Moldova cu Rusia, Ucraina, România şi Uniunea Europeană. Interlocutorii au mai discutat şi despre procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, dar şi starea de lucruri în economia naţională.

Vorbind la o conferință de presă comună, Angela Merkel a apreciat faptul că Republica Moldova a început negocierile cu Uniunea Europeană pe marginea Acordului de Asociere.

Cancelarul Federal al Germaniei s-a referit şi la Parteneriatul Estic, dar şi la poziţia pe care Republica Moldova o ocupă în acest sens. Angela Merkel s-a pronunţat pentru activizarea acestui Parteneriat şi a precizat că Germania va susţine procesul respectiv.

Cancelarul Federal s-a referit şi la problema transnistreană, precizînd că ţara sa va susţine şi în continuarea eforturile în vederea soluţionării ei. Angela Merkel a comunicat că va interveni şi pe lîngă Rusia în acest sens.
  
Prim-ministrul a mulţumit Germaniei pentru susţinerea acordată în procesul de integrare europeană, inclusiv prin intermediul instrumentelor oferite de Parteneriatul Estic, şi a menţionat că Moldova contează mult pe sprijinul Germaniei în procesul de negocieri cu UE pe marginea liberalizării regimului de vize şi a Acordului privind crearea zonei de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător.

Vlad Filat a spus că Guvernul de la Chişinău apreciază decizia autorităţilor germane de a menţine Republica Moldova în lista ţărilor beneficiare de asistenţă germană, precum şi disponibilitate de a acorda suport în realizarea reformelor în domeniul justiţiei şi internelor.

Vlad Filat s-a referit şi la aportul Germaniei în vederea reglementării problemei transnistrene, apreciind susţinerea Guvernului federal pentru reluarea procesului de negocieri în format „5+2". În context, a fost remarcată şi contribuţia specialiştilor germani la activităţile EUBAM, anunţă Serviciul de presă al Guvernului.

cuvinte-cheie: Filat | Merkel

Comentarii (0)

 

Related news

Sus