Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.05.2010

Filat în Germania

Filat în Germania

Prim-ministrul Vlad Filat a participat astăzi la Berlin la Reuniunea oamenilor de afaceri din R.Moldova şi Republica Federală Germania. Vlad Filat a comunicat că, preluînd ţara într-o situaţie economică dezastruoasă, noua guvernare a reuşit să stabilizeze starea de lucruri şi să obţină primele rezultate de creştere economică.

În context, s-a menţionat creşterea semnificativă a veniturilor bugetare, dar şi creşterea economică generală de 2,4%.

Premierul a menţiont că, din start, Guvernul a declarat drept priorităţi liberalizarea economiei, lupta cu corupţia, îmbunătăţirea condiţiilor de activitate pentru mediul de afaceri, şi merge consecvent spre realizarea acestor scopuri.

În context, Premierul a menţiont faptul că Republica Moldova s-a ridicat cu două de poziţii în ratingul Transparency International privind nivelul corupţiei.
„Un obiectiv al Guvernului este instituirea unui parteneriat durabil şi eficient cu mediul de afaceri. În acest sens, către finele lunii mai vom avea o largă întrunire cu reprezentanţii mediului de afaceri, iar către finele lunii iunie avem preconizat un forum de afaceri - „Moldova Business Week 2010". În rezultatul acestor întruniri, ne dorim să venim cu un plan de acţiuni concret, care va fortifica parteneriatul cu mediul de afaceri", a precizat Prim-ministrul.

Vlad Filat a salutat prezenţa capitalului german pe piaţa Republicii Moldova, dar a menţionat că există suficient spaţiu şi posibilităţi pentru extinderea acestei prezenţe. Premierul a spus că locul 7 pe care-l ocupă Germania la capitolul investiţii în R.Moldova nu este suficient şi în acest sens urmează să se lucreze de ambele părţi.

Potrivit Serviciului de presă al Guvernului, Vlad Filat a avut aseară o întrevedere cu Dieter Berg, preşedintele Fundaţiei „Robert BOSH". În cadrul întrevederii au fost abordate aspecte ce ţin de activitatea Fundaţiei în Republica Moldova, precum şi perspectivele aprofundării colaborării în continuare.

La întrevedere au participat reprezentanţii Fundaţiei, dar şi membri ai Guvernului, care fac parte din delegaţia ce întreprinde o vizită în Germania.
Reprezentanţii Fundaţiei „Robert BOSH" au menţiont că sprijinul lor pentru Republica Moldova s-a materializat sub formă de 11 programe în domeniul social şi de sănătate. Aceste proiecte au vizat în special tinerii din şcolile profesionale.

În cadrul întrevederii s-a menţionat disponibilitatea Fundaţiei de a acorda, în continuare, suport Republicii Moldova.

Vlad Filat a participat aseară la Berlin la lansarea proiectului „MoldovaMobil". Acest proiect reprezintă o expoziţie mobilă, care va prezenta diverse aspecte ale culturii, politicii şi vieţii cotidiene în Republica Moldova. În perioada 11 mai -15 iulie, un autocar va staţiona în cîteva sectoare ale oraşului Berlin, oferind informaţii despre Republica Moldova tuturor celor interesaţi. Expoziţia va fi însoţită de un amplu program cultural cu artişti din Moldova şi Germania.

Organizatorii acţiunii - Koordinierung Ostmittel und Sudosteuropa, Biroul interest Kultur und Bildungsprojekte din Berlin, Muzeul de Stat din Berlin şi Muzeul Culturilor Europene -i-au prezentat Premierului autocarul şi materialele informaţionale ce vor fi distribuite în timpul acţiunii şi l-au informat cu programul detaliat al acestei expoziţii.

„Sînt multe lucruri interesante pe care le puteţi afla despre Republica Moldova, inclusiv faptul că pînă în 1940 în Republica Moldova au trăit circa 93 mii de nemţi basarabeni sau că preşedintele federal al Germaniei este de origine din Republica Moldova", a precizat Premierul.

Vlad Filat a avut aseară la Berlin şi o întrevedere cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti din Germania. În prezent, diaspora moldovenească din Germania numără 12,4 mii membri. Ambasada R.Moldova în Germania susţine că diaspora se implică activ în activităţile de promovare a imaginii ţării, dar şi a culturii şi tradiţiilor naţionale.

Vlad Filat a avut aseară şi o întrevedere cu Societatea Nemţilor Basarabeni din Germania, în cadrul vizitei pe care o întreprinde în această ţară. Premierul a avut parte de o primire călduroasă, membrii societăţii menţionînd că datorează mult poporului Republicii Moldova, ţară pe teritoriul căreia mulţi dintre ei au locuit pînă în 1940. În context, nemţii basarabeni au spus că, în special, au preluat de la locuitorii Republicii Moldova bunătatea şi ospitalitatea, anunţă Serviciul de presă al Guvernului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus