Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.05.2010

Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale a lansat etapa de finanţare a proiectelor de dezvoltare regională

Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale a lansat etapa de finanţare a proiectelor de dezvoltare regională

Ministrul construcţiilor şi dezvoltării regionale, Marcel Răducan, a lansat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă apelul de aplicare a proiectelor şi programelor de dezvoltare regională pentru finanţare din mijloacele Fondului naţional pentru dezvoltare regională, care constituie în anul curent cca. 135 milioane de lei. 

Proiectele şi programele de dezvoltare regională pot fi aplicate pe parcursul anului 2010 de către consiliile locale şi raionale, primării şi cele trei Agenţii de Dezvoltare Regională, lansate recent în regiunile nord, centru şi sud ale ţării. Totodată, proiectele pot fi aplicate în cadrul parteneriatului public-privat. Ministrul Marcel Răducan a solicitat formularea și aplicarea proiectelor și programelor de dezvoltare regională în următoarele patru săptămîni. De asemenea, ministrul a precizat că se va acorda prioritate proiectelor care cuprind mai mule localități și care vor avea drept rezultat creşterea economică a regiunilor. 

Pentru reabilitarea infrastructurii fizice vor fi alocați de la 1 mln pînă la 100 mln lei, pentru susţinerea dezvoltării sectorului privat, în special în regiunile rurale suma variază între 250 000 lei și 15 mln lei, iar pentru îmbunătățirea factorilor de mediu și a atractivității turistice - valoarea minimă finanțată va fi de 1 mln, iar cea maximă 30 mln lei. În anul curent, proiectele aplicate vor fi prevăzute pentru cel mult 24 de luni în domeniul reabilitării infrastructurii fizice, diversificării economiei şi susţinerea sectorului privat, îmbunătăţirii factorilor de mediu şi a atractivităţii turistice. Printre acţiunile eligibile sunt reabilitarea şi construcţia reţelelor de apă, canalizare şi staţiile de epurare, reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri, dezvoltarea structurilor de cooperare în marketing pentru producţia agricolă şi integrarea lor în clustere, programe de susținere a ÎMM-urilor, reabilitarea edificiilor turistice şi promovarea integrării lor în circuitele turistice internaţionale etc. Valoarea proiectelor şi programelor de dezvoltare regională poate varia între 250 mii lei şi 100 mln. lei, în funcţie de domeniu şi activităţile preconizate. Selectarea proiectelor de dezvoltare regională pentru finanţare va fi efectuată de către Consiliile regionale pentru dezvoltare, care includ reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, societăţii civile şi sectorului privat din regiune, precum şi de o comisie, creată pe lîngă Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, în componenţa căreia sunt incluşi reprezentanţi ai mai multor ministere şi experţi tehnici în funcţie de specificul proiectelor prezentate. Pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă şi echilibrată a regiunilor a fost creat Fondul naţional pentru dezvoltare regională, care

Proiectele vor fi intens monitorizate de administrația publică locală și de societatea civilă, reprezentanții cărora fac parte din Consiliul regional pentru dezvoltare.constituie 1% din bugetul de stat, iar în anul curent fiind de cca. 135 mln. lei. 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus