Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-05-10/ghimpu-ia-spus-lui-medvedev-tot-ce-avea-pe-suflet-15722.html
Data: May 10, 2010 (10:17)

Ghimpu i-a spus lui Medvedev tot ce avea pe suflet

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, susţine că a discutat cu liderul rus Dmitri Medvedev toate problemele mai complicate din relaţiile dintre cele două state. Ghimpu a participat sâmbătă la Moscova la un summit informal al şefilor de state din cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI).

Ghimpu a fost întrebat duminică de presă dacă a discutat cu liderul rus. 'Da, şi am mâncat şi am băut cu Medvedev', a răspuns el. Preşedintele interimar de la Chişinău spune că a discutat chestiuni ce ţin de activitatea CSI, dar a abordat şi problema transnistreană. 'Eu sunt omul care nu caut comoditate. Aşa cum vorbesc aici, aşa am vorbit şi acolo', a declarat el. Ghimpu a spus că Medvedev nu s-a supărat pe el că nu a rămas la parada militară. 'Nu am văzut să se supere şi s-a comportat foarte amabil', a menţionat el, adăugând că mai mulţi lideri, inclusiv preşedinţii Ucrainei şi Belarusului, nu au rămas pentru a participa la paradă. 'Eu am explicat că situaţia din Republica Moldova este diferită de cea din Rusia, Ucraina sau Belarus, deoarece există oameni care au luptat şi în Armata română şi în cea sovietică', a declarat Ghimpu.

Pe de altă parte, liderul opoziţiei comuniste de la Chişinău, Vladimir Voronin, a comentat plecarea lui Ghimpu la Moscova ca fiind o irosire zadarnică de timp şi de bani, deoarece nu a rezolvat nimic acolo. Plecarea lui Ghimpu la Moscova a provocat un scandal politic la Chişinău, deoarece el a refuzat să participe la parada militară care s-a desfăşurat în Piaţa Roşie de 9 mai, fapt criticat atât de colegii săi din Alianţa pentru Integrare Europeană, cât şi de opoziţia comunistă. Iniţial, Ghimpu preconiza să meargă şi la paradă, dar ca la aceasta să nu participe militarii moldoveni. Ulterior, a fost convins să-şi revizuiască decizia şi să aprobe participarea ostaşilor, dar, în schimb, a renunţat să fie prezent el.(AGERPRES)