Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-05-10/delegatzia-uniunii-europene-in-republica-moldova-organizeaza-festivitatzi-de-amploare-cu-ocazia-zile-15726.html
Data: May 10, 2010 (10:34)

Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova organizează festivităţi de amploare cu ocazia Zilei Europei la 15 mai 2010

Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova, în colaborare cu Primăria municipiului Chişinău organizează pentru prima dată festivităţi de amploare cu ocazia Zilei Europei la 15 mai 2010. Evenimentul va avea loc în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău şi are drept scop de a aduce Uniunea Europeană mai aproape de cetăţenii Republicii Moldova. Comisarul UE pentru Extindere şi Politica de Vecinătate, Štefan Füle, va întreprinde o vizită în Chişinău pentru a fi prezent la eveniment.

Ziua Europei este o ocazie de a celebra valorile comune, trecutul, prezentul şi, mai presus de toate, viitorul. Ziua Europei este, de asemenea, o oportunitate de a aduce mai aproape cultura europeană şi cea moldovenească prin festivaluri şi activităţi distractive şi educative, amintindu-ne şi bucurându-ne de identitatea noastră comună ca europeni.

De Ziua Europei, în Piaţa Marii Adunări Naţionale va fi instalat orăşelul european. Începînd cu ora 13:00, Ambasadele Statelor Membre ale UE vor întâmpina cetăţenii în cele 50 de corturi, pentru a prezenta oportunităţile lor turistice şi de afaceri, desfăşura activităţi culturale, distribui materiale promoţionale, organiza concursuri şi pentru a comunica cu publicul. Proiectele finanţate de Uniunea Europeană îşi vor prezenta rezultatele pentru a atrage atenţia la asistenţa Uniunii Europene pentru Republica Moldova şi cum cetăţenii Republicii Moldova beneficiază de aceasta. Ambasadele Statelor Membre ale UE vor demonstra "Unitatea în diversitate" a bucătăriei Europene, în corturi specializate, unde vizitatorii vor fi invitaţi să guste din bucate şi băuturi europene. O adevărată bucătărie mobilă va veni din Italia pentru a prezenta bucatele tradiţionale italiene. De asemenea, vizitatorii vor putea să guste berea germană şi belgiană, bucătăria naţională poloneză, românească, turcească etc.

Două şcoli de limbi vor oferi oportunitate cetăţenilor să înveţe cîteva cuvinte şi fraze cheie în limbile bulgară, cehă, germană, franceză, lituaniană, poloneză, portugheză, spaniolă, engleză şi turcă.

Ambasadorul UE şi înalţii reprezentanţi ai ambasadelor Statelor Membre ale UE vor răspunde la întrebările publicului în cadrul dezbaterilor pe tema relaţiilor UE-Moldova, în aspecte politice şi economice. Festivităţile cu ocazia Zilei Europei vor fi deschise de către oficialii din UE şi Republica Moldova care se vor adresa publicului la ora 14.00. La ora 19:30, sărbătoarea va culmina cu un concert cu formaţiile Alternosfera din Republica Moldova şi Brainstorm din Letonia.