Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-05-10/declaratzia-inaltului-reprezentant-shi-vicepreshedinte-al-ce-catherine-ashton-cu-ocazia-zilei-europe-15725.html
Data: May 10, 2010 (10:30)

Declaraţia Înaltului Reprezentant şi Vice-Preşedinte al CE, Catherine Ashton, cu ocazia Zilei Europei, 9 Mai 2010

Exact 60 de ani în urmă, pe 9 mai 1950, prin declaraţia lui Robert Schuman, a fost pusă baza unei Europe unite, stabile şi paşnice, renăscută din cenuşa a două războaie mondiale devastatoare.

Această declaraţie istorică şi semnificaţia sa enormă continua să genereze proiecte de integrare pe continentul european şi să inspire parteneriatele pe care le creăm dincolo de graniţele sale.

Ziua Europei a devenit simbol al unui nou început, al posibilităţilor nelimitate şi de succes de cooperare paşnică între naţiuni suverane, de cooperare bazată pe valori şi interese comune, cum ar fi pacea, solidaritatea, democraţia, bunăstarea oamenilor şi statul de drept.

Cu ocazia Zilei Europei 2010, aş dori să subliniez importanţa deosebită pe care Europa o acordă cooperării cu partenerii săi din întreaga lume. Doar împreună vom putea să creăm politici şi iniţiative eficiente pentru a aborda provocările cu care se confruntă lumea în secolul 21.

Ne confruntăm cu o serie de riscuri şi provocări pentru care trebuie să găsim răspunsuri şi soluţii eficiente: instabilitatea statelor, terorismul, crima organizată, precum şi aspecte mai largi care afectează cetăţenii noştri, precum asigurarea cu resurse energetice, schimbările climaterice şi competiţia pentru resurse naturale, pandemiile, migraţia ilegală şi traficul de fiinţe umane, aspecte financiare şi economice, comerciale, de sănătate şi demografice.

Europenii sunt uniţi în modul în care percep politica externă şi acţiunile externe. Există un consens pentru o cooperare mai strânsă, coerenţă, vizibilitate şi acţiuni comune. Uniunea Europeană remodelează capacităţile instituţionale pentru a răspunde adecvat la noile provocări.

În centrul acestor schimbări instituţionale este Serviciu European de Acţiune Externă (SEAE), una dintre inovaţiile centrale ale Tratatului de la Lisabona, care a intrat în vigoare la data de 1 decembrie 2009. După ce am prezentat propunerea pentru înfiinţarea acestui serviciu, la finele lunii martie 2010, aş dori să-l văd şi funcţional, până la sfârşitul acestui an.

SEAE va consolida impactul valorilor şi intereselor UE în întreaga lume. Aceasta va permite UE să promoveze o politică externă mai ambiţioasă, mai eficientă, mai coerentă şi mai vizibilă.

SEAE va fi principala interfaţă în colaborarea cu partenerii internaţionali, aşa zişii «ochii şi urechile Europei » în relaţiile noastre de zi cu zi cu partenerii din străinătate. Acesta va promova politici cuprinzătoare într-un mod strategic.

Sunt conştientă de faptul că evoluţiile instituţionale actuale sunt urmărite îndeaproape de către partenerii noştri din întreaga lume. Sunt convinsă că SEAE va aduce un nou nivel de înţelegere şi cooperare în parteneriatele noastre, de care vom beneficia noi toţi.

SEAE va fi înfiinţat la 60 de ani de la adoptarea declaraţiei lui Schuman, dar este întru totul în spiritul acesteia.

Cele mai calde urări de bine cu prilejul Zilei Europei!