Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-05-09/a-fost-semnat-un-proiect-in-valoare-de-29-mln-dolari-sua-pentru-informarea-femeilor-din-zonele-rural-15720.html
Data: May 9, 2010 (20:45)

A fost semnat un proiect în valoare de 2,9 mln dolari SUA pentru informarea şi instruirea femeilor din zonele rurale

Potrivit serviciului relaţii publice al ME, femeile din zonele rurale reprezintă grupul ţintă a unui proiect în valoare de 2,9 mln. dolari SUA, semnat, astăzi, între Ministerul Economiei, Ministerul Muncii, protecţiei sociale şi familiei, SIDA (Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare) şi UNIFEM (Fondul Naţiunilor Unite de Dezvoltare destinat Femeilor).

Proiectul cu genericul „Abilitatea economică a femeilor prin creşterea oportunităţilor de angajare în cîmpul muncii în Republica Moldova" are drept obiectiv central informarea şi instruirea femeilor din zonele rurale şi sub-urbane ale Moldovei întru beneficierea de drepturilor lor sociale şi economice. Perioada de implementare este 2010-2013, cu finanţarea din partea SIDA, implementat de către UNIFEM, iar în calitate de beneficiar de bază este Ministerul muncii, protecţiei sociale şi familiei.

În cadrul protocolului de semnare a proiectului, Viceprim-ministrul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr a evidenţiat suportul necesar femeilor din Republica Moldova în vederea informării asupra programelor existente de care acestea pot beneficia, ca de exemplu proiectele oferite de donatori pentru dezvoltarea afacerilor, precum şi suport la elaborarea propunerilor de proiecte pentru aceste programe. „Importanţa proiectului dat este condiţionată favorabil şi de compatibilitatea sa cu alte programe în derulare, precum PARE 1+1 şi Programul Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor, unde cererea a depăşit cu mult oferta fiind necesare fonduri suplimentare în acest sens. " a mai precizat vicepremierul.

În acelaşi context, Directorul Biroului SIDA în Moldova Madelline Hagg-Liljestrom a specificat că egalitatea în drepturi dintre bărbaţi şi femei reprezintă una din priorităţile activităţii SIDA, iar proiectul dat asigură două componente de bază, atît instrumentarul necesar întru instruirea femeilor cît şi schema de microfinanţare care impulsionează succesul obiectivelor trasate.

La finalul implementării sale, proiectul sus-menţionat urmăreşte atingerea următoarele rezultate: creşterea capacităţii femeilor din zonele rurale în luarea deciziilor adecvate care le-ar permite accesul la servicii de calitate; prezenţa unor resurse, structuri, proceduri, capacităţi sporite în cadrul instituţiile-cheie din domeniul elaborării politicilor, prestării serviciilor şi media din RM pentru implementarea politicilor ce promovează şi protejează drepturile femeilor; existenţa unor mecanisme legale eficiente de angajare a femeilor în câmpul muncii.