Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.05.2010

Vânzările de benzină au scăzut, în primul trimestru, cu 14,4%

În primul trimestru al anului 2010, vânzările cu amănuntul ale benzinei au scăzut, faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut, cu 14,4% şi au alcătuit 38,3 mii tone, ale gazelor lichefiate - cu 17,8% şi au constituit 9,3 mii tone, iar vânzările de motorină au înregistrat o creştere uşoară de 1,9% şi au însumat 39,2 mii tone, arată un raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind evoluţiile pe piaţa produselor petroliere.

Potrivit ANRE, în aceeaşi perioadă, vânzările cu ridicata ale benzinei s-au micşorat cu 39,1%, ale motorinei - cu 15,8% şi ale gazelor lichefiate - cu 8,1%. Acelaşi trend s-a înregistrat şi la importurile de benzină şi motorină. Importul de benzină a scăzut, faţă de primul trimestru al anului 2009, cu 34% şi a constituit 30,5 mii tone, iar cel al motorinei - cu 27,7% şi a însumat 44,5 mii tone. Totodată, importul de gaze lichefiate a crescut cu 15,3% şi a alcătuit circa 12,4 mii tone. Specialiştii Agenţiei explică diminuarea importurilor şi a consumului de benzină şi motorină prin reducerea cererii la aceste tipuri de combustibil, în special în sectorul transporturilor.

Documentul ANRE precizează că urmare a creşterii permanente a cotaţiilor petrolului la bursele internaţionale şi a preţurilor Platt`s, preţurile medii de import a benzinei şi motorinei s-au majorat, în primul trimestru al anului 2010, comparativ cu perioada similară a anului 2009, cu 64,4% şi, respectiv, 44% şi au constituit 743,1 şi, respectiv, 678,4 USD/tona. Preţul mediu de import al gazelor lichefiate s-a ridicat cu 69,2% şi a ajuns la 631,3 USD/tona. Aceste creşteri au condus la majorări semnificative ale preţurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere.

Astfel, în primul trimestru, preţul mediu de comercializare cu amănuntul a benzinei (cu TVA inclus) a crescut, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, cu 45,6% şi a alcătuit 12,48 lei/litrul, iar cel al motorinei - cu 16,4% şi a constituit 11,14 lei/litrul. Preţul de comercializare cu amănuntul a gazelor lichefiate s-a majorat cu 39,5% şi a însumat 6,46 lei/litrul. Raportul ANRE arată că asupra creşterii preţurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere au influenţat atât factori externi (majorarea preţurilor de import), cât şi factori interni, precum ar fi: creşterea accizelor cu 50 la sută, devalorizarea monedei naţionale cu 18,4%, reducerea volumelor de comercializare a acestor produse pe piaţă internă a R. Moldova.

În perioada de raport, cei mai mari importatori de benzină şi motorină au fost „LUKoil Moldova", „Petrom Moldova", „Bemol Trading" şi „Tirex Petrol". Aceste companii au efectuat împreună 84,5% din importurile de benzină şi 79,6% din importurile de motorină. Pe primele locuri la importul de gaze lichefiate s-au situat companiile „Dominic", „LUKoil Moldova",„Tirex Petrol" şi „Printemps". Acestora le-a revenit în total o cotă de 76% din piaţa importurilor de gaze lichefiate.

În primul trimestru, importurile şi comercializare cu ridicata a benzinei şi motorinei au fost efectuate de către 21 de companii licenţiate, iar a gazelor lichefiate - de 9 companii. Comercializarea cu amănuntul a benzinei şi motorinei a fost efectuată de către cele 21 de companii care deţin licenţe şi pentru genul de activitate respectiv şi de altele 76 de companii care deţin licenţele corespunzătoare. De comercializarea cu amănuntul a gazelor lichefiate s-au ocupat cei 9 importatori şi încă 53 de titulari de licenţe pentru genul de activitate respectiv.

Raportul integral despre evoluţiile pieţei produselor petroliere în trimestrul I al anului 2010 poate fi consultat pe pagina de Internet a Agenţiei: www.anre.md.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus