Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-05-07/slovacia-planifica-sa-deschida-la-chishinau-o-misiune-diplomatica-15699.html
Data: May 7, 2010 (13:51)

Slovacia planifică să deschidă la Chişinău o misiune diplomatică

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Miroslav Lajčák, ministrul al Afacerilor Externe al Republicii Slovace aflat, în vizită oficială în R.Moldova.Miroslav Lajčák a menţionat că înţelege situaţia în care se află R.Moldova, deoarece pînă la aderarea la Uniunea Europeană, Slovacia a avut un Guvern pro-european de coaliţie.

Miroslav Lajčák a spus că R.Moldova este prioritară pentru Slovacia în ceea ce ţine de acordarea suportului financiar şi tehnic. În context, ministrul a spus că ţara sa a acordat un suport financiar Companiei „Teleradio-Moldova" pentru ca aceasta să devină competitivă şi să ofere informaţii variate publicului larg.

Miroslav Lajčák a menţionat că Slovacia susţine liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni şi s-a arătat convins că la 15 iunie, la Luxembourg, va demara dialogul în acest sens. El a mai spus că Slovacia planifică să deschidă la Chişinău o misiune diplomatică, pentru ca cetăţenii moldoveni să nu mai meargă la Kiev sau la Bucureşti pentru a obţine vize.

Premierul Vlad Filat a vorbit despre situaţia economică din R.Moldova şi Acordul semnat cu Fondul Monetar Internaţional, menţionînd că deja la începutul anului curent a fost înregistrată o creştere economică de 2,4%.

Vlad Filat a spus că integrarea europeană a R.Moldova este o prioritate a actualului Guvern şi se depun eforturi pentru a realiza acest deziderat.

După această întrevedere, Miroslav Lajčák şi Victor Bodiu, ministru de Stat, au semnat Acordul de Cooperare şi Dezvoltare între Guvernul R.Moldova şi Guvernul Republicii Slovace, anunţă Serviciul de presă al Guvernului.

Agenda vizitei mai cuprinde întrevederi cu Preşedintele interimar, Preşedintele Parlamentului Mihai Ghimpu. La MAEIE va fi semnată Declaraţia comună a Ministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova şi Ministrului Afacerilor Externe al Republicii Slovace privind cooperarea în domeniul integrării europene. Ministrul Miroslav Lajčák a participat astăzi la deschiderea Forului economic moldo-slovac.