Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-05-05/vlad-filat-ne-dorim-ca-ajutorul-oferit-de-guvernul-sua-r-moldova-sa-fie-in-folosul-cetatzenilor-15678.html
Data: May 5, 2010 (22:15)

Vlad Filat: Ne dorim ca ajutorul oferit de Guvernul SUA R.Moldova să fie în folosul cetăţenilor

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanţii Corporaţiei Provocările Mileniului. La întrevedere a participat Asif J. Chaudhry, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova. Discuţia s-a axat pe realizarea angajamentelor asumate de Republica Moldova în cadrul Acordului Compact şi a Acordului de implementare a Programului.

Guvernul Republicii Moldova şi Corporaţia „Provocările Mileniului" (CPM) au semnat, în luna ianuarie, 2010,  la Washington (SUA), un acord de asistenţă nerambursabilă în valoare de 262 mln. de dolari pentru implementarea Programului „Compact", ce include proiecte investiţionale axate pe infrastructura de irigare, agricultura de valoare înaltă şi reabilitarea drumurilor.

Christopher WIlliams, director de ţară în cadrul Corporaţiei „Provocările Mileniului", a spus că la 6 mai va avea loc prima şedinţă a Consiliului de observatori, în cadrul căreia membrii Consiliului vor fi familiarizaţi cu cele mai importante politici  şi proceduri aplicabile procesului de implementare a programului. Christopher Williams a menţionat că misiunea Consiliului de observatori va fi de a asigura implementarea corectă şi transparentă a Programului „Compact". Pentru a beneficia în continuare de asistenţa Corporaţiei „Provocările Mileniului" Republica Moldova urmează să asigure menţinerea indicatorilor de performanţă a ţării pentru eligibilitate.

James Gerard, asistentul Consilierului general pe aspecte juridice, Corporaţia „Provocările Mileniului", a spus că este foarte important ca la implementarea Programului „Compact" să fie respectate trei principii de bază: transparenţa, confidenţialitate şi evitarea conflictului de interese. El a vorbit despre aspectele juridice ce ţin de implementarea Programului şi angajamentele asumate de Republica Moldova în acest sens, anunţă Serviciul de presă al Guvernului. 

Prim-ministrul Vlad Filat a spus că Guvernul Republicii Moldova va  fi implicat plenar în procesul de implementare a Programului „Compact".

„Ne dorim ca ajutorul oferit de  Guvernul SUA Republicii Moldova să fie în folosul cetăţenilor. Noi ne-am asumat angajamentul de a fi corecţi şi transparenţi în implementarea acestui Program şi acest lucru va fi respectat. Guvernul va informa şi consulta  în permanenţă societatea civilă şi sectorul privat în procesul de implementare a Programului. Avem mult de muncă, dar consider că vom face faţă, iar cetăţenii Republicii Moldova vor resimţi în curînd beneficiile oferite de Programul „Compact", a spus Vlad Filat.