Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.05.2010

Comisia Europeană va organiza la începutul lunii iunie o misiune în vederea evaluării nivelului de pregătire a RM pentru demararea negocierilor asupra Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător

Comisia Europeană va organiza la începutul lunii iunie o misiune în vederea evaluării nivelului de pregătire a RM pentru demararea negocierilor asupra Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător

Potrivit MAEIE, pe data de 4 mai curent, la Bruxelles a avut loc reuniunea curentă de promovare a Dialogului Politic RM-UE, delegaţia ţării noastre fiind condusă de dna Natalia Gherman, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene. În cadrul discuţiilor a fost  efectuat un schimb de opinii referitor la evoluţiile interne în Republica Moldova, relaţiile cu UE, precum şi la procesul de soluţionare a conflictului transnistrean.

Cu referire la relaţiile RM-UE, părţile au discutat progresul în realizarea angajamentelor stabilite la Consiliul de Cooperare RM-UE din 21 decembrie 2010. A fost apreciată dinamica impresionantă a negocierilor Acordului de Asociere. Comisia Europeană va organiza la începutul lunii iunie anul curent o misiune la Chişinău în vederea evaluării nivelului de pregătire a RM pentru demararea negocierilor asupra Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător. În acest sens, s-a luat notă de prima rundă de negocieri a Acordului privind indicaţiile geografice. A fost salutată aderarea RM la Comunitatea Energetică Europeană. S-a anunţat despre lansarea, pe data de 15 iunie 2010, a dialogului RM-UE în vederea liberalizării regimului de vize. Părţile au discutat rezultatele primei reuniuni în cadrul Dialogului RM-UE în domeniul Drepturilor Omului. Delegaţia moldovenească a comunicat dorinţa de a lansa procesul de aderare la Spaţiul Aerian European Unic, ceea ce va contribui la liberalizarea pieţei aeriene în Republica Moldova.

Reprezentanţii UE au luat notă de angajamentul autorităţilor moldoveneşti de a se consulta în problema modificării articolului 78 al Constituţiei RM cu experţii Comisiei de la Veneţia. Comisia Europeană a apreciat eforturile Guvernului RM în implementarea reformelor.

A fost realizat un schimb de viziuni referitor la procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, fiind subliniat rolul important al fiecărei părţi în vederea reluării negocierilor în formatul 5+2,  unicul format recunoscut în cadrul căruia poate fi identificată o soluţie viabilă pentru conflictul transnistrean. Părţile şi-au exprimat îngrijorarea privind încălcările frecvente ale drepturilor omului în regiunea transnistreană şi, respectiv, creşterea numărului de cereri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Natalia Gherman s-a întâlnit cu Gunnar Wiegand, Director pentru Europa de Est, Caucazul de Sud şi Asia Centrală, Comisia Europeană. În cadrul întrevederii  au fost examinate aspecte ale  pregătirii pentru cea de-a 3-a rundă de negocieri a Acordului de Asociere care va avea loc în perioada 7-8 iunie la Chişinău. De asemenea, oficialii au coordonat agenda vizitei la Chişinău a Comisarului pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Stefan Fule, care va avea loc în perioada 14-15 mai 2010.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus