Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.05.2010

Romania s-a oferit sa organizeze o saptamana a R.Moldova in pavilionul sau din Shanghai

Romania s-a oferit sa organizeze o saptamana a R.Moldova in pavilionul sau din Shanghai

Delegatia Republicii Moldova a participat la lansarea oficiala a pavilionului Romaniei, un gest de reciprocitate, dupa ce, in dimineata zilei de sambata, comisarul roman Ferdinand Nagy a fost prezent la inaugurarea pavilionului moldovenesc. Gesturile de prietenie nu se limiteaza doar la atat. Ferdinand Nagy si vicepremierul Valeriu Lazar au vorbit despre posibilitatea ca pavilionul romanesc sa organizeze o saptamana a Moldovei si sa ii gazduiasca pe artistii de peste Prut.

Oficialii moldoveni au fost intampinati cu paine si sare si palinca la festivitatea de inaugurare a pavilionului Romaniei la Expo Shanghai 2010. E vorba o delegatie condusa de vicepremierul Valeriu Lazar, care este si comisarul moldovean (oficialul care a coordonat participarea la expozitia mondiala), si din care a facut parte si presedintele Camerei de Comert si Industrie, Gheorghe Cucu.

Cei doi au avut cuvinte de lauda la adresa pavilionului Romaniei, calificandu-l drept foarte interesant. "Noi am avut un buget mic, de aproape 800.000 de euro", a spus Gheorghe Cucu, presedintele CCI.

Pavilionul moldovenesc se afla intr-un pavilion colectiv, Europa 2, aflat destul de aproape ca spatiu de Greenopolis. In interiorul salii se afla o piramida inversata, pe care sunt instalate plasme pe care ruleaza iimagini din Moldova. "My City Is Your City", adica "orasul meu e si orasul tau" este sloganul sub care Moldova participa la Expo Shanghai 2010.
Piesa e rezistenta a pavilionului este crama in care sunt vinuri moldovenesti, pregatite a fi degustate de vizitatori.  "Ne-am dori sa toceasca pragul", a spus vicepremierul Valeriu Lazar, exprimand dorinta autoritatilor moldovene sa aiba un numar cat mai mare de vizitatori. Acesta a subliniat faptul ca spera ca vinurile sa fie un punct de atractie pentru potentialii turisti chinezi.

"Suntem o tara mica, dar avem sute de kilometrii de galerii pline cu sticle de vin. Speram sa vina sa il deguste, numai sa nu vina toti deodata", a spus in gluma ministrul economiei de la Chisinau.

Lazar a vorbit cu Ferdinand Nagy, comisarul general al Romaniei, despre posibilitatea unei colaborari romano-moldovene la Shanghai.

"Le-am recomandat sa ne spuna cand vor avea misiuni economice, oameni de afaceri moldoveni, pentru a putea fi integrate in pavilionul Romaniei", a spus Nagy.

Un alt palier de exprimare a cooperarii intre cele doua tari este intentia Romaniei de a organiza o zi sau chiar o saptamana a Republicii Molodva in pavilionul romanesc. Mai mult, Nagy i-a transmis ministrului moldovean ca Romania pune scena pavilionului la dispozitia artistilor de peste Prut, daca vor dori sa vina sa sustina spectacole in Shanghai, pentru promovarea Moldovei. Ziua Moldovei la Expo Shanghai 2010 va fi in 27 august. (HotNews.ro)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus