Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.04.2010

Mihai Ghimpu s-a pronunţat pentru deschiderea la Chişinău a unei reprezentanţe a CCI a României

Mihai Ghimpu s-a pronunţat pentru deschiderea la Chişinău a unei reprezentanţe a CCI a României

Necesitatea deschiderii la Chişinău a unei reprezentanţe a Camerei de Comerţ şi Industrie a României a fost unul dintre subiectele discutate de Preşedintele interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu, cu reprezentanţii mediului de afaceri din România. Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Mihail Vlasov a menţionat că orice proiect economic este posibil de realizat dacă oamenii de afaceri găsesc în acestea interese.

Mihai Ghimpu a prezentat oamenilor de afaceri români, prezenţi la întâlnirea de la Camera de Comerţi şi Industrie, oportunităţile investiţionale din R.Moldova, subliniind totodată faptul că volumul comerţului exterior între Republica Moldova şi România în 2009 a atins cifra de 551,3 mln USD, cu o pondere de circa 12 la sută din totalul schimburilor comerciale, România situându-se pe locul doi, după Federaţia Rusă. De asemenea, la sfârşitul anului 2009 în Republica Moldova activau 489 întreprinderi cu capital român, în care România a introdus un capital social în sumă de circa 554,5 mln lei. Potrivit Preşedintelui Mihai Ghimpu, volumul investiţiilor româneşti ar fi fost mai însemnat dacă în anul 2009 nu s-ar fi înregistrat consecinţele crizei financiare mondiale.

Crearea cadrului legislativ favorabil investiţiilor este o prioritate pentru autorităţile de la Chişinău, acest lucru se urmăreşte inclusiv şi în cadrul vizitei efectuate la Bucureşti, prin semnarea unor acorduri în domeniul securităţii sociale, ce are drept scop reglementarea situaţiei lucrătorilor migranţi din Republica Moldova. Intensificarea cooperării economice dintre Republica Moldova şi România este orientată în cea mai mare măsură, spre atragerea investiţiilor în sectoarele economiei naţionale, care pot asigura inovaţii şi producţie competitivă pe piaţa internă şi externă şi crearea unei infrastructuri tehnice şi economice eficiente pentru valorificarea potenţialului economic existent, anunţă Serviciul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus