Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
28.04.2010

Paradă la Moscova - da, paradă gay - ba

La presiunea asociaţiilor ortodoxe, homosexualii moldoveni nu vor avea parte de paradă nici după venirea la putere a liberalilor. În schimb, cu preţul unor dispute între partidele de la putere, militarii vor participa la parada de pe 9 mai de la Moscova.

Homosexualii moldoveni nu vor putea să organizeze o acţiune publică în centrul Chişinăului nici după venirea la putere a partidelor liberale. Curtea de Apel din Chişinău a interzis organizarea pe 2 mai a unei întruniri a minorităţilor sexuale în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Decizia a fost luată după ce primăria capitalei, condusă de liberalul Dorin Chirtoacă, s-a adresat instanţei, în urma mai multor ameninţări cu organizarea de contramanifestaţii din partea asociaţiilor creştine.

Primăria a permis totuşi desfăşurarea paradei gay la Teatrul de Vară, în aceeaşi zi şi la aceeaşi oră. Propunerea a iritat o parte din presa moldoveană. Publicaţia "Flux", controlată de creştin-democratul Iurie-Roşca, fost aliat al comuniştilor, scrie despre "grija excesivă a lui Dorin Chirtoacă faţă de homosexuali".

În acelaşi timp, dilema participării Gărzii de Onoare a armatei moldovene la parada organizată de Ziua Victoriei la Moscova a polarizat actuala alianţă de guvernare.

Ministrul Apărării, propus de Partidul Liberal, şi preşedintele liberal Mihai Ghimpu au încercat să evite participarea invocând lipsa fondurilor. Analiştii moldoveni au susţinut boicotarea evenimentului de la Moscova, pe motiv că Moldova nu a fost un învingător alături de URSS, ci un stat umilit de URSS.

Premierul Vlad Filat a reproşat imediat Ministerului Apărării ca nu s-a consultat cu şeful guvernului. Garda de Onoare va mărşălui la Moscova, alături de militarii ruşi, dar şi polonezi sau americani, a decis Filat. "Victoria asupra fascismului este un eveniment istoric de importanţă incontestabilă şi orice interpretări şi trimiteri la relaţiile bilaterale, probleme mai vechi sau mai noi nu trebuie să-şi aibă locul în acest context. (...) Nu cred că Moldova are mai multe motive decât Germania sau Polonia să formeze o opinie separată la acest capitol", a spus Filat, relatează Ştirea Zilei. Cei 70 de militari vor pleca spre Moscova cu trenul, în cursul zilei de joi. (Cotidianul)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus