Trimite e-mail | Printeaza
Externe
28.04.2010

Băsescu: Până la sfârşitul anului, vom ajunge să eliberăm câte 10.000 de cetăţenii pe lună

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, la Iaşi, că autorităţile române vor ajunge să soluţioneze câte 10.000 de cereri pe lună pentru redobândirea cetăţeniei de către cei care au pierdut-o fără voia lor, transmite NewsIn. "Mă uitam pe ce se-ntâmplă la Ministerul Justiţiei în evoluţia de la modificarea legii şi luna trecută s-a ajuns la acordarea de 5.300 de cetăţenii. Aparatul nou pus în funcţiune nu este încă suficient de eficient pentru că obiectivul nostru este să satisfacem 10.000 de cereri pe lună. Vă asigur că până la sfârşitul anului vom ajunge la aceste cifre pentru că avem toate resursele să o facem", a susţinut preşedintele Băsescu, cu ocazia unei întâlniri cu studenţii şi tinerii basarabeni.

Preşedintele ţării a adăugat că nu a existat niciun politician din Uniunea Europeană care să fi atras atenţia şefului statului sau Guvernului pentru schimbarea politicii de acordare a cetăţeniei după ce aceasta a fost simplificată, în ciuda declaraţiilor făcute, la vremea respectivă, de unii oficiali români sau modolveni care susţineau că România ar putea fi sancţionată.

Potrivit şefului statului, unul dintre cele mai importante lucruri care poate fi făcut între relaţiile dintre România şi Republica Moldova este, momentan, dreptul la liberă circulaţie a moldovenilor. "Oamenii din R. Moldova sunt la fel de îndreptăţiţi ca şi oamenii din România să circule liber în Europa, în România, să circule liber acolo unde poate circula un european. Sigur, acest drept pe care statul român încearcă să-l transfere către cetăţenii R. Moldova este un lucru acceptat în toată Uniunea Europeană", a mai spus şeful statului.

Comisia pentru Cetăţenie a soluţionat, de la începutul acestui an, 11.425 de cereri de acordare şi redobândire a cetăţeniei române, faţă de 3.663 de solicitări în perioada similară a anului trecut, a anunţat, marţi, Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie. Din totalul cererilor soluţionate de Comisia pentru Cetăţenie, 10.186 au fost aprobate prin ordin al ministrului Justiţiei, respectiv al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, se precizează într-un comunicat remis NewsIn.

În total, la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie au fost înregistrate, de la începutul anului în curs, 16.185 cereri de acordare şi redobândire a cetăţeniei române. Conform legii, cetăţenia română se dobândeşte la data depunerii jurământului de credinţă. După depunerea jurământului, se eliberează certificatul de cetăţenie română, document care atestă calitatea de cetăţean român. De la începutul anului, 1.231 de persoane au depus jurământul de credinţă faţă de România.(RL ONLINE)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus