Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-04-27/o-misiune-a-fondului-monetar-internatzional-ishi-va-incepe-lucrul-la-chishinau-la-28-aprilie-15577.html
Data: Apr 27, 2010 (22:24)

O misiune a Fondului Monetar Internaţional îşi va începe lucrul la Chişinău la 28 aprilie

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Nikolay Gueorguiev, îşi va începe lucrul la Chişinău mâine, 28 aprilie 2010. Pe parcursul a două săptămâni, misiunea va realiza prima evaluare a programului încheiat de Republica Moldova cu FMI, susținut prin mecanismele de finanțare ECF și EFF, precum și va efectua consultări în conformitate cu prevederile articolului IV al Statutului FMI.

Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul înregistrat în realizarea Programului, îşi va actualiza estimările sale macroeconomice și va discuta cu autoritățile politicile macroeconomice și structurale pentru perioada ulterioară.

Programul de trei ani cu FMI, aprobat la 29 ianuarie a.c., este susținut printr-un credit în valoare totală de 369,6 DST (circa 574,4 milioane de dolari S.U.A.), dintre care 60 milioane de DST (circa 90 milioane de dolari S.U.A.) au fost deja debursate. O jumătate din suma creditului este acordată în baza Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede rata dobânzii zero până la finele anului 2011, o perioadă de graţie de 5,5 ani și un termen de rambursare de 10 ani. Restul creditului este acordat în baza Mecanismului de finanţare extinsă (EFF), care prevede o rată anuală a dobânzii egală cu rata de bază a dobânzii pentru DST (la moment, 1,27 la sută), un termen de rambursare de 10 ani și o perioadă de graţie  de 4,5 ani.