Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-04-23/moldova-participa-la-expozitia-mondiala-shanghai-2010-15527.html
Data: Apr 23, 2010 (19:52)

Moldova participa la expozitia mondiala Shanghai 2010

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr a avut o întrevedere, joi 22 aprilie, cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în R. Moldova SHI Longzhuang.

Potrivit ME, scopul întrevederii a constat în discutarea agendei delegaţiei RM, conduse de către Viceprim-ministrul, ministrul Economiei Valeriu Lazăr, în contextul vizitei preconizate pentru 28 aprilie-2 mai curent la inaugurarea Expoziţiei mondiale de la Shanghai (China) 2010, unde Republica Moldova va fi una dintre cele 46 de state care vor reprezenta Europa.

Valeriu Lazăr a ţinut să evidenţieze importanţa participării Republicii Moldova la acest eveniment prin oportunitatea de evidenţiere pe plan global pentru avansarea dezvoltării economice şi a schimburilor internaţionale, apreciind suportul acordat în acest sens de către Guvernul chinez.

Excelenţa sa SHI Longzhuang şi-a manifestat doleanţa ca Moldova să reuşească să utilizeze la maxim posibilităţile oferite în cadrul expoziţiei şi a salutat organizarea unui şir de vizite a reprezentanţilor Moldovei pe parcursul celor 6 luni de desfăşurare a evenimentului.

În acest context, oficialii au realizat un schimb de idei vizavi de posibilitatea extinderii agendei Vicepremierului în cadrul Expoziţiei de la Shanghai, prin vizitarea unor companii locale. Valeriu Lazăr a acceptat invitaţiile precizînd că în viitorul apropiat va fi supus discuţiilor şi subiectul desfăşurării comisiei interguvernamentale moldo-chineze pentru cooperare comercial- economică.

La Expoziţia Mondială de la Shanghai 2010 şi-au confirmat participarea 242 de ţări şi organizaţii internaţionale. Tema Expoziţiei Mondiale 2010 „Un oraş mai bun, o viaţă mai bună", vizează problemele urbanizării. Republica Moldova a propus tema „Oraşul meu e şi oraşul tău". Sloganul reflectă atât ospitalitatea poporului nostru, cât şi deschiderea spre colaborare pe toate planurile - cultural, ştiinţific, economic.

Scopul participării Republicii Moldova la Expoziţia Mondială este de a face Moldova mai bine cunoscută pe plan global, de a arata posibilităţile şi avantajele unei afaceri pe teritoriul naţional, de a promova mediul investiţional şi de afaceri, de a atrage noi proiecte investiţionale.