Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.04.2010

Întrevedere Mihai Ghimpu - Philip Remler

Preşedintele interimar al R.Moldova Mihai Ghimpu, Preşedinte al Parlamentului, a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Philip Remler, şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova. 

În cadrul întrevederii, Mihai Ghimpu a menţionat că conducerea R.Moldova este cointeresată în elaborarea şi implementarea unor modificări eficiente în Constituţie, care ar permite evitarea pe viitor a unor crize constituţionale, similare cu cea existentă. Dar, ţinînd cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, care presupun doar modificarea articolului 78 din Constituţie, Alianţa pentru Integrarea Europeană s-a conformat şi a înaintat varianta, care în opinia lor, ar permite depăşirea situaţiei create - alegerea Preşedintelui Republicii Moldova prin vot direct de toată populaţia. „Cu regret, poziţia Alianţei nu a fost susţinută de Partidul Comuniştilor, care, înaintînd în Curtea Constituţională varianta proprie, nu propun o ieşire din impas, dar o revenire la situaţia în care ne aflăm", a accentuat şeful statului.

Poziţia şefului statului, privind modificarea articolului 78 al Constituţiei, înainte de anunţarea alegerilor anticipate, a fost susţinută de Ambasadorul Philip Remler. Şeful Misiunii OSCE în R.Moldova a menţionat că ar fi o situaţie ideală dacă Comisia parlamentară pentru modificarea Constituţiei va prezenta spre examinare Legislativului o variată unică  de rectificare a legii supreme, susţinută de toate partidele.

În cadrul întrevederii Mihai Ghimpu şi Philip Remler au abordat şi problema arestării de către autorităţile de la Tiraspol a ziaristului Ernest Vardanean. Preşedintele a menţionat că instituţiile abilitate ale statului depun toate eforturile pentru eliberarea jurnalistului şi a solicitat concursul mai activ a Misiunii OSCE pe lîngă Ambasada Federaţiei Ruse, alte organisme internaţionale, care ar putea influenţa reprezentanţii Tiraspolului să-l elibereze pe Ernest Vardanean, asigurîndu-i securitatea personală şi a familiei, anunţă Serviciul de presă al Preşedintelui R.Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus