Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
21.04.2010

Paşapoartele biometrice de tip nou vor fi eliberate începînd cu 1 ianuarie 2011

Paşapoartele biometrice de tip nou vor fi eliberate începînd cu 1 ianuarie 2011

Executivul a aprobat Planul de acţiuni pentru asigurarea eliberării paşapoartelor biometrice. Proiectul respectiv vine să realizeze angajamentul autorităţilor RM, determinat de cerinţele Uniunii Europene, cu privire la trecerea la un nou tip de documente de călătorie. În cadrul şedinţei s-a menţionat că adoptarea hotărîrii în cauză va avea efect pozitiv asupra dialogului RM-UE în vederea simplificării regimului de vize. Paşapoartele biometrice de tip nou vor fi eliberate începînd cu 1 ianuarie 2011. Totodată, s-a precizat că paşapoartele eliberate pînă la această dată vor fi valabile pînă la expirarea termenului acestora.

Tarifele pentru perfectarea paşapoartelor biometrice vor fi aprobate în septembrie-octombrie 2010. Tot atunci vor fi instalate echipamentele de procesare a paşapoartelor la punctele de trecere a frontierei.

Paşapoartele biometrice vor fi valabile pe un termen de şapte ani. În cazul copiilor de pînă la şapte ani, paşapoartele biometrice vor fi valabile pe un termen de trei ani.

Implementarea paşaportului cu date biometrice a fost dictată de necesitatea asigurării unei securităţi şi protecţii reale ale cetăţenilor Republicii Moldova care se află peste hotarele ţării, precum şi pentru oferirea posibilităţii de a călători în ţările în care intrarea în ţară se permite doar pe baza paşaprotului ce conţine date biometrice.

Aceste paşapoarte reduc riscurile ce ţin de falsificarea actelor, migrarea ilegală şi infracţiunile legate de «furtul de identitate». Documentul respectiv stabileşte în mod sigur identitatea persoanei.

Pentru posesorii noilor acte de identitate procedura de primire a vizei pentru plecarea în străinătate este mult mai simplă, iar durata înregistrării înainte de zbor şi procedurii de control vamal este mult mai redusă.

Paşaportul cu date biometrice conţine un cip care, pe lîngă informaţia tradiţională despre titular, mai păstrează şi fotografia digitală a acestuia, amprentele digitale a degetelor, certificatul electronic şi alte date recunoscute de standardele internaţionale.

În momentul în care persoana prezintă paşaportul biometric pentru controlul vamal are loc identificarea persoanei prin metoda verificării fotografiei din cip cu cea imprimată de camera digitală.

Cu ajutorul unui dispozitiv special are loc citirea amprentelor degetelor şi identificarea ulterioară a posesorului prin intermediul verificării informaţiei primite cu cea înscrisă în cipul paşaportului electronic.

În cazul în care controlul de date se încheie cu succes, persoana trece hotarul de stat mult mai uşor şi mult mai repede.

La momentul actual peste 100 de state au început utilizarea pe larg a paşapoartelor ce conţin informaţii biometrice.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus