Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
08.04.2010

CCCEC a deschis dosar penal pentru evaziune fiscala in proportii deosebit de mari reţelei de restaurante „Andy’s Pizza” şi „La plăcinte”

Angajaţii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC) au organizat, recent, o serie de controale la această reţea, constituită din 25 de restaurante de pe întreg teritoriul ţării şi au depistat o serie de nereguli, printre care eschivarea de la plata impozitelor. Suma prejudiciului cauzat statului e de ordinul milioanelor de lei. CCCEC a facut dezvăluiri, cum lucra această schemă:

Conform declaraţiilor unor angajaţi ai SRL „Trabo-Plus", factorii de decizie ai întreprinderii comercializează produse alimentare gata în asortiment prin intermediul restaurantelor acesteia, fără aplicarea maşinilor de casă şi control, achitarea fiind efectuată în baza conturilor de comandă, iar mijloacele financiare respective sunt acumulate de către persoane de încredere şi sunt transmise factorilor de decizie ai întreprinderii fără a fi înregistrate în evidenţa contabilă, zilnic fiind acumulate mijloace băneşti în sumă de peste 500 000 lei.

Mijloacele financiare colectate şi stocate zilnic erau divizate în cele care au fost înregistrate prin maşinile de casă şi control şi cele ce nu au fost înregistrate, astfel, mijloacele băneşti obţinute legal sunt depuse pe conturile bancare ale întreprinderii, iar cele neînregistrate sunt repartizate conform indicaţiilor factorilor de decizie ai SRL „Trabo-Plus".

În acest context putem afirma cu certitudine faptul neaplicării în foarte multe cazuri a Maşinilor de casă şi control între orele 19.00 - 23.00 în toată reţeaua de pizzerii şi cafenele - perioadă de timp, când fluxul clienţilor este mai mare şi probabilitatea unui control din partea organelor de control este mică.

Totodată, este de menţionat faptul că la întreprinderea nominalizată sunt angajaţi 1380 salariaţi, salariul oficial al cărora constituie în mediu 1 200 lei lunar.

Neoficial (în plic) aceştia primesc suplimentar sume de la 1 500 până la 2 000 lei lunar, bani din care nu se percep impozite la stat şi de fapt un sistem care lucrează în foarte multe întreprinderi, dar care loveşte dur în economia statului.

Pe faptele nominalizate la 1 aprilie 2010 de către CCCEC a fost pornită cauza penală în temeiul art. 244 alin. (2) Cod penal, pe faptul evaziunii fiscale comise de către factorii de decizie ai SRL „Trabo Plus".

Ţinând cont de faptul că materialele cauzei penale permit a presupune, că la oficiile SRL „Trabo Plus" şi la domiciliile directorului şi a persoanelor de încredere se pot păstra şi respectiv pot fi găsite obiecte şi documente ce ar avea importanţă pentru cauza dată, în vederea demonstrării vinovăţiei persoanelor care au comis infracţiunea şi dobândirea altor probe suplimentare, la 07 aprilie 2010 în cadrul cauzei penale nominalizate au fost efectuate percheziţii la 2 oficii ale SRL „Trabo Plus" şi la 6 domicilii ale factorilor de decizie, inclusiv la directorul SRL „Trabo Plus".

În cadrul percheziţiilor efectuate de către ofiţerii Centrului au fost stabilite şi ridicate mijloace financiare (26 de saci), documente şi înscrieri în ciornă, lap-topuri şi procesoare care urmează a fi examinate, precum şi hard-uri distruse ce pot conţine informaţii.

Totodată, în baza materialelor acumulate, urmează a fi numită revizia documentară a activităţii SRL „Trabo Plus", întru stabilirea prejudiciului cauzat bugetului de stat.

De menţionat că hard-urile în care se conţinea informaţia cu privire la activitatea întreprinderii, au fost distruse, inclusiv fiind nimicită şi informaţia din calculatoarele aflate la unităţile comerciale.

În concluzie ceea ce este important de accentuat.

Centrul va întreprinde şi pe viitor verificări de acest gen şi acest agent economic nu este ultimul care se află în vizorul CCCEC.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus