Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-04-07/mihai-ghimpu-azi-dupa-un-an-de-la-tragicele-evenimente-suntem-mai-liberi-mai-curajoshi-shi-mai-incre-15362.html
Data: Apr 7, 2010 (12:10)

Mihai Ghimpu : Azi, după un an de la tragicele evenimente, suntem mai liberi, mai curajoşi şi mai încrezători în ziua de mâine

În legătură cu împlinirea unui an de la evenimentele din 7 aprilie 2009, Preşedinte interimar al R,Moldova, Mihai Ghimpu, a făcut următoarea declaraţie: „7 aprilie 2009 a reprezentat punctul culminant al politicii de dezbinare şi de contrapunere care a fost promovată cu insistenţă şi agresivitate de către guvernarea comunistă pe parcursul a opt ani de zile. În acea zi, am descoperit cu toţii că sistemul de conducere la acea dată era putred şi corupt, că separaţia puterilor în stat a existat doar la nivel declarativ, că ordinile şi capriciile conducerii Voronin erau executorii pentru orice instituţie din stat, că mijloacele publice de informare în masă erau aservite puterii, iar cele private - prigonite, că poliţia, serviciile secrete şi alte structuri de forţă erau în totalitate subordonate Partidului Comuniştilor.

Comuniştii au refuzat să dialogheze cu protestatarii, au ignorat revendicările acestora, nu au oferit explicaţii referitoare la acuzaţiile de fraudare a alegerilor ce le-au fost aduse de un număr impunător de cetăţeni şi au refuzat să ofere garanţii privind verificarea corectitudinii votului. În schimb, comuniştii au recurs la acţiuni de provocare şi intimidare, au transformat, la 7 aprilie 2009, protestul paşnic al cetăţenilor Republicii Moldova într-o acţiune violentă.

În calitate de Preşedinte interimar al ţării, dar şi ca simplu cetăţean, îmi exprim profundul regret în legătură cu evenimentele tragice care au avut loc începând cu 7 aprilie 2009.

Condamn cu fermitate actele de vandalizare a sediilor Parlamentului şi Preşedinţiei, aplicarea excesivă a forţei de către unii colaboratori ai poliţiei contra participanţilor la proteste, răpirile de persoane, tortura şi detenţia ilegală la care au fost supuşi protestatarii paşnici, dar şi cetăţenii care nici nu au participat la proteste.

În numele statului, cer iertare victimelor evenimentelor tragice declanşate pe 7 aprilie 2009 - tineri şi poliţişti, precum şi rudelor acestora, - pentru suferinţele pe care le-au suportat în urma politicii criminale promovate de fosta guvernare comunistă.

Totodată, aduc sincere mulţumiri acelor colaboratori ai poliţie care au servit cu cinste şi demnitate cauza dreptăţii în acele momente de cumpănă şi care au reuşit să-şi menţină verticalitatea şi devotamentul necondiţionat faţă de lege.

Azi, după un an de la tragicele evenimente, suntem mai liberi, mai curajoşi şi mai încrezători în ziua de mâine, având, totodată, certitudinea că adevărul va triumfa. În acelaşi timp, am constatat că mai avem mult de muncit până la distrugerea verticalei puterii creată de către comunişti şi până la schimbarea mentalităţii celor îndoctrinaţi.

În calitatea mea de Preşedinte interimar, vreau să vă asigur că îmi voi exercita pe deplin atribuţiile cu care am fost învestit şi voi milita până la capăt pentru elucidarea evenimentelor de acum un an şi pentru pedepsirea celor vinovaţi", se arată în declaraţia Preşedintelui Interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, în legătură cu împlinirea unui an de la evenimentele din 7 aprilie 2009, anunţă Serviciul de presă al Legislativului.