Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.04.2010

Consultări politice interministeriale moldo-turce

Pe data de 6 aprilie curent, la Ankara, au avut loc consultări politice moldo-turce. Delegaţia ţării noastre a fost condusă de către Andrei Popov, Viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Agenda discuţiilor a inclus subiecte de interes comun, inclusiv stadiul actual al dialogului politic moldo-turc, relaţiile bilaterale în domeniile economic, consular, educaţional.

Delegaţia moldovenească a adus mulţumiri părţii turce pentru asistenţa acordată, inclusiv pentru cea orientată către UTA Găgăuzia. La capitolul cooperării economice, părţile s-au pronunţat pentru intensificarea acestei colaborări şi s-au referit la desfăşurarea la Ankara în a doua jumătate a anului curent a reuniunii Comisiei mixte pentru cooperare comercial-economică. Cu referire la cooperarea în domeniul educaţional, a fost exprimată doleanţa părţii moldoveneşti de a beneficia de un număr sporit de burse pentru studenţii din Republica Moldova la instituţiile de învăţământ din Republica Turcia. De asemenea, a fost abordată cooperarea în cadrul organizaţiilor regionale, cum ar fi BSEC, OCEMN şi SEECP, Turcia deţinând Preşedinţia în exerciţiu a ultimei dintre organismele enumerate.

În cadrul consultărilor au fost abordate aspecte privind organizarea Zilelor Republicii Moldova în Turcia, preconizate să se desfăşoare anul curent la Ankara. În scopul impulsionării raporturilor bilaterale în domeniile de interes comun, precum şi a coordonării activităţilor întreprinse în acest sens partea turcă a lansat iniţiativa creării unui nou mecanism - Consiliul de Cooperare de Stat la nivel înalt.

Potrivit MAEIE, viceministrul moldovean de Externe a avut o întrevedere cu dl Murat Mercan, Preşedintele Comisiei pe Politică Externă a Parlamentului Republicii Turcia, în cadrul căreia au fost prezentate informări privind situaţia actuală în Republica Moldova şi stadiul de avansare în negocierile pe marginea conflictului transnistrean. Partea turcă a menţionat că susţine eforturile RM de a identifica o soluţie durabilă a conflictului pe baza prezervării integrităţii teritoriale a ţării noastre.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus