Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.04.2010

Alex Oprunenco: Trebuie să le transmitem nu doar guvernanţilor, ci şi investitorilor că situaţia în R.Moldova se schimbă. EVZ

Alex Oprunenco: Trebuie să le transmitem nu doar guvernanţilor, ci şi investitorilor că situaţia în R.Moldova se schimbă. EVZ

Schimbările politice au îmbunătăţit imaginea Republicii Moldova peste hotare. După ce va trece criza, peste Prut sunt aşteptate companii din UE şi în special din România.

După o recesiune de 6,5%, anul trecut, economia Republicii Moldova începe să-şi revină cu paşi timizi.

Mai mult decât atât, eco nomiştii îi prezic vremuri bune. Asta deoarece, după ce Partidul comuniştilor a părăsit cârma ţării, s-au dezgheţat relaţiile politice şi economice cu Vestul.

Astăzi, moldovenii aşteaptă ca noi investiţii străine să le intre în ţară. Ca să le atragă, ei mizează pe forţa de muncă ieftină, fiscalitatea avantajoasă, dar şi pe faptul că multe domenii sunt încă prea puţin exploatate, cum ar fi infrastructura, telecom, energia, în special sursele alternative, potrivit lui Andrei Trifăuţan, directorul Direcţiei de atragere a investiţiilor din cadrul MIEPO, organizaţia de investiţii şi atragerea exporturilor în Republica Moldova, din cadrul Ministerului Economiei de acolo.

CE RECOMANDĂ EXPERŢII

Soluţii pentru guvernul de peste Prut

Proceduri mai simple care să debirocratizeze sistemul administrativ şi reforma administraţiei publice sunt două dintre recomandările pe care le face actualului executiv din Republica Moldova, Alex Oprunenco, director de programe internaţionale la centrul analitic Expert Grup. Potrivit acestuia, e nevoie de „mai puţini oameni, dar mai eficienţi", astfel încât funcţionarii din ministere să nu protejeze anumite întreprinderi din domeniu.

O a treia soluţie este creşterea exporturilor printr- o competitivitate sporită, dar şi datorită unui climat economic mai bun. Promovarea imaginii Moldovei în UE este altă recomandare pe care o face expertul de la Chişinău. „Trebuie să le transmitem nu doar guvernanţilor, ci şi investitorilor că situaţia în Republica Moldova se schimbă", consideră Alex Oprunenco.

Noul guvern a reuşit să dea semnale pozitive în afară, motiv pentru care a primit credite externe în valoare de aproape 2 miliarde de euro, din care peste jumătate sunt nerambursabile. Comisia Europeană va aloca Moldovei 550 de milioane de euro, din care 100 de milioane sunt daţi de România. FMI şi alte instituţii financiare dau un împrumut de circa 958 de milioane de euro.

Alegerile anticipate l-ar avantaja pe Filat


Dincolo de impresia bună pe care a reuşit să o facă în afară, executivul de la Chişinău, format din miniştri provenind din patru partide diferite, este măcinat de lupte interne, spune reprezentantul Expert Grup.

Cum s-ar schimba situaţia formaţiunilor politice dacă ar avea loc alegeri anticipate? În opinia lui Oprunenco, Alianţa Moldova Noastră riscă să nu mai intre în parlament, iar Partidul Liberal ar putea pierde locuri, deoarece „ratingul primarului municipiului Chişinău şi al partidului scade".

Pe de altă parte, imaginea Partidului Liberal Democrat din Moldova este mai bună decât acum câteva luni. „E partidul premierului Vlad Filat şi este foarte mediatizat. Ei au pârghiile administrative şi până şi oamenii din teritoriu, foşti comunişti, trec la PLDM", explică expertul, pentru EVZ.

Potrivit acestuia, Partidul Democrat, condus de Marian Lupu, a trecut în umbră, chiar dacă acesta s-a bazat pe o imagine de conciliere, de consens. În ceea ce priveşte Partidul Comuniştilor, acesta probabil că ar aduna mai puţine voturi, după ce au pierdut pârghiile administrative, dar şi membri ai formaţiunii.

EFECTE POLITICE

Românii, mai interesaţi de afaceri în Moldova

Schimbarea de regim de la Chişinău a dezgheţat dorinţa companiilor din Uniunea Europeană, dar mai ales din România, de a face afaceri în Moldova. Acest lucru a fost remarcat atât de reprezentanţii Ministerului Economiei de peste Prut, cât şi de cei de la Camera de Comerţ Eurasia, care intermediază relaţiile comerciale dintre România şi statele din CSI.

„Economicul e dictat de politic. Românii sunt tentaţi să-şi extindă afacerile în Est. Noi le recomandăm să facă joint-venture (societăţi mixte - n.r.)", ne-au declarat reprezentanţii Camerei de Comerţ Eurasia. Potrivit acestora, există oportunităţi de business în domeniul francizelor, dar şi în producţia şi comercializarea de alimente eco.

Cei de la MIEPO pun creşterea interesului străinilor şi pe seama promovării produselor moldoveneşti la târguri şi expoziţii. Deocamdată însă, în majoritatea cazurilor există doar intenţiile care se vor materializa, cel mai probabil, după trecerea crizei. Pe de altă parte, „condiţiile de criză dau posibilitatea oamenilor de afaceri să investească la preţuri mici", punctează Andrei Trifăuţan. 

AVANTAJE PENTRU INVESTITORI

10 motive care atrag firmele peste Prut

  1. înlocuirea regimului politic comunist cu unul democratic
  2. aceeaşi limbă vorbită
  3. o mentalitate similară
  4. profitul reinvestit nu se taxează
  5. forţă de muncă ieftină
  6. potenţial în multe domenii
  7. facilităţi în comerţul cu UE
  8. acord de comerţ liber în CSI
  9. Republica Moldova este membră CEFTA (Acordul Central European al Comerţului Liber)
  10. facilităţile fiscale din cele şase zone economice libere

Sursa: EVZ

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus