Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.04.2010

Ministerului Finanţelor îi revine un rol important în implementarea programului de stabilizare şi relansare economică

Ministerului Finanţelor îi revine un rol important în implementarea programului de stabilizare şi relansare economică

Astăzi 6 aprilie 2010, ministrul finanţelor Veaceslav Negruţa a susţinut o conferinţă de presă cu tema „Relansăm Moldova: deblocarea relaţiilor financiare externe".

Proiectul Relansăm Moldova este o prioritate de dezvoltare pe termen mediu al Republicii Moldova, fiind viziunea Guvernului pentru realizarea priorităţilor sale de reformă, pentru a oferi cetăţenilor drepturi, libertăţi şi bunăstare.

Ministerului Finanţelor îi revine un rol important în implementarea programului de stabilizare şi relansare economică, în special, ceea ce ţine de managmentul finanţelor publice, descentralizarea fiscală şi administrativă. La fel de importantă este şi sarcina strategică de asigurare a gestionării transparente şi eficiente a creditelor şi granturilor obţinute la Bruxelles.

Veaceslav Negruţa a informat că următorii 3 - 4 ani va fi un test al capacităţii noastre de asimilare şi gestionare a unor sume venite ca ajutor din partea partenerilor externi. Pentru că următoarea etapă, când vom semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană vor trebui gestionate eficient deja Fondurile europene. De succesul administrării acestor credite şi granturi va depinde procesul de administrare a altor proiecte comunitare. Aceşti bani vor crea noi capacităţi instituţionale şi umane de asimilare a mai multor fonduri.

Potrivit MF, asistenţa financiară oferită de donatori va fi utilizată pentru implementarea în unele sectoare prioritare, cum ar fi reabilitarea drumurilor, agricultură, aprovizionarea cu apă şi salubrizare, sănătate, sectorul energetic, serviciu public eficient, dezvoltarea regională etc.

Resursele vor fi alocate în perioada 2010-2013. Din cele 2,6 miliarde de dolari (1.936,5 mln euro) oferite Republicii Moldova, 52% reprezintă granturi, iar aproximativ 48% sunt bani pe care Republica Moldova îi va accesa la rate concesionale, cu o perioada de graţie de 5-10 ani, cu o rata a dobânzii de la 0 - 1,2%. Moldova va beneficia şi de credite pentru sectorul privat, iar utilizarea eficientă a acestora va avea un efect benefic şi multiplicator asupra dezvoltării durabile a economiei naţionale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus