Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.04.2010

Mihai Ghimpu: Salutăm interesul constant al Consiliului Europei pentru evoluţiile din ţara noastră

Mihai Ghimpu: Salutăm interesul constant al Consiliului Europei pentru evoluţiile din ţara noastră

Mihai Ghimpua avut astăzi o întrevedere cu Josette Durrieu şi Egidijus Vareikis, coraportori ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru R.Moldova, aflaţi într-o vizită de documentare la Chişinău. Exprimându-şi regretul că R.Moldova se află o perioadă atât de îndelungată sub monitorizarea Consiliului Europei, Mihai Ghimpu, totodată, s-a arătat optimist în privinţa realizării în deplină măsură a angajamentelor noastre faţă de această prestigioasă organizaţie. În a doua jumătate a anului curent Egidijus Vareikis şi noul coraportor al AP CoE pentru Moldova, care va fi numit în locul Josette Durrieu, vor efectua o amplă vizită de documentare în republica noastră, după care va fi prezentat un raport pe marginea îndeplinirii angajamentelor de către Republica Moldova. Trecerea la etapa de post-monitorizare constituie obiectivul central al autorităţilor de la Chişinău în relaţia cu AP CoE.

În procesul de promovare a reformelor democratice şi realizării cursului de integrare europeană autorităţile R.Moldova se vor conduce şi în continuare de rezoluţiile şi recomandările Consiliului Europei, a mai afirmat Preşedintele Mihai Ghimpu. Anul acesta marcăm 15 ani de la aderarea Republicii Moldova la AP CoE, contribuţia Consiului Europei în promovarea reformelor democratice, drepturilor omului şi statului de drept în Republica Moldova fiind una foarte importantă. 

În cadrul dialogului s-a făcut o trecere în revistă a situaţiei social-politice şi economice din republică. Mihai Ghimpu s-a referit la recenta decizie a liderilor AIE privind modificarea articolului 78 din Constituţie.

În contextul monitorizării Republicii Moldova, coraportorii AP CoE efectuează anual vizite de monitorizare în R.Moldova în vederea documentării asupra evoluţiilor din ţară cu referire la realizarea recomandărilor şi rezoluţiilor AP CoE privind îndeplinirea angajamentelor asumate faţă de organizaţie.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus